homo ludens / στιγμές της πρωτοπορίας

 

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης στήνει ένα Αρχείο/Δίκτυο

για τις Πρωτοπορίες και τα Κινήματα του 20ού αιώνα]

#22

Χαρτογραφήσεις και μεγαλειώδη εγχειρήματα, I

 

Θυμίζοντας ανάλογα κολοσιαία εικαστικά πειράματα, όπως το List of Names του Douglas Gordon (1966) και το One Million Years του On Kawara (1932 2014), ο Κορεάτης ποιητής Ko Un (1933) συλλάμβάνει την ιδέα να συνθέσει μια πελώρια ποιητική συλλογή καμωμένη από χιλιάδες ποιήματα, ένα για κάθε άνθρωπο που γνώρισε στη ζωή του ή που άφησε τα χνάρια του στην κορεάτικη ιστορία. Το έργο αυτό, με τίτλο Manimbo αποτελείται 30 τόμους που στεγάζουν 4001 ποιήματα τα οποία μιλάνε για 10.000 ανθρώπους, οι 5.600 εκ των οποίων καταγράφονται με τα ονόματά τους. Ο Ko Un  χρειάστηκε 30 χρόνια για να το ολοκληρώσει! 

Όχι λιγότερο φιλόδοξος, αλλά αλλιώς, ο Guy Debord, συνομήλικος του Ko Un, δεν παύει να καταγράφει συμβάντα της καθημερινότητάς του, συνθέτοντας το έπος της γενιάς (μάλλον μιας κρίσιμης φράξιας της εν λόγω γενιάς) που θέλησε να ανατρέψει τα πάντα εκκινώντας από το καθημερινό εικοσιτετράωρό της. Καταγράφει τα ποτά που ήπιε μια συγκεκριμένη ημέρα, καταγράφει ποιοι συμμετείχαν σε μια σύναξη, καταγράφει τις ηλικίες, τα επαγγέλματα, τις ασχολίες, ακόμα και το look, των εκάστοτε συντρόφων του. Στις ταινίες του, τόσο τις πρώτες πειραματικές μικρού μήκους όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά του magum opus του, ήτοι του βιβλίου La société du spetacle, αλλά καιστομεγαλειώδες In girum imus nocte et consumimur igni, καταγράφει την καθημερινότητα των φίλων του, μιλάει για τις ερωμένες του, για τα πάθη και τα γούστα του, για την περιπέτεια της ποίησης και (κυρίως) για την ποίηση της περιπέτειας. Σημειώσεις που συνθέτουν το σύμπαν μιας εποχής μέσα από μία προσωπικότητα και όσα φρόντισε η προσωπικότητα αυτή να καταγράψει με επιμέλεια (και με έξοχο χιούμορ). 

Είναι πολλοί οι σημαντικοί καλλιτέχνες που άντλησαν έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Debord. Οι πιο επινοητικοί (και συγκινητικοί, ας πω) φρόντισαν να εξετάσουν το σύνολο του έργου του και να μελετήσουν πτυχές που δεν ήσαν ίσως ορατές με την πρώτη ματιά, ή έδιναν την απατηλή εντύπωση ότι είναι ήσσονος σημασίας. Ένας από τους καλλιτέχνες αυτούς είναι και ο Raphaël Denis, οποίος, συνεπικουρούμενος από τον Gabriel Leger και τον Aurélien Farina, συνέλαβε και υλοποίησε μια ιδέα θαυμαστή στην απλότητά της — μια απλότητα που είναι ιλιγγιωδώς μεγαλειώδης. Η ιδέα αυτή έχει πολλά κοινά στοιχεία με τις επίσης απλές και, συνάμα, μεγαλειώδεις ιδέες του Ko Un, του On Kawara, και του Guy Debord, οι οποίοι ήξεραν πολύ καλά ότι η ουσία είναι μπροστά στα μάτια μας. 

(Συνεχίζεται)

2. Guy Debord: Σημειώσεις για τα μέλη της Καταστασιακής Διεθνούς από την ίδρυσή της (1957) έως τη διάλυσή της (1972)

2. Guy Debord: Σημειώσεις για τα μέλη της Καταστασιακής Διεθνούς
από την ίδρυσή της (1957) έως τη διάλυσή της (1972)

3. Guy Debord: Σημειώσεις για στατιστικές σχετικά με την ηλικία και την κοινωνική θέση των μελών της Καταστασιακής Διεθνούς.

3. Guy Debord: Σημειώσεις για στατιστικές σχετικά με την ηλικία
και την κοινωνική θέση των μελών της Καταστασιακής Διεθνούς.
 

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

 

  ΧΡΟΝΟΣ 26 (06.2015)  

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης (Απρίλιος 1960) είναι ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας/ μελετητής των πρωτοποριών (Φουτουρισμός,  Dada, Υπερρεαλισμός), της Beat Generation, και του ρεύματος για την «υπέρβαση και την πραγμάτωση της Τέχνης» (Cobra, Λεττριστές, Καταστασιακοί) / Ίδρυσε και διηύθυνε την επιθεώρηση Propaganda (1997-2002) / Έχει γράψει βιβλία για τον William Burroughs και τον Guy Debord / Διευθύνει το εγχείρημα ΚΟΡΕΚΤ (εκδόσεις Νεφέλη), και τις σειρές «Αιφνίδια Ντοκιμαντέρ» (εκδόσεις Γαβριηλίδης), «Radio Propaganda» (εκδόσεις Σαιξπηρικόν) και «Radio Bookspotting» (εκδόσεις Κριτική) / Το πολυσυζητημένο μυθιστόρημά του Διασυρμός, πρώτο μέρος της Τριλογίας του Χάους, και το δεύτερο μέρος, το μυθιστόρημά του Αγάπη/Love κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εστία» / Από το 2012 διατηρεί τη Στήλη «Radio Βookspotting» στη Lifo / Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Ψηφιακών Μορφών Τέχνης της ΑΣΚΤ / Διδάσκει Φιλοσοφία της Εικόνας στον ΑΚΤΟ / Mέλος του Κύκλου Ποιητών και της Εταιρείας Συγγραφέων.