ενοποίηση συνειδήσεων

 

Γιώργος Χουλιάρας

 

ΕΝΟ ΠΟΙΗΣΗ

Η ενοποίηση των μνημείων των προσφύγων είχε αυξήσει μαζικά το τουριστικό ρεύμα προς την Ευρώπη, επιτρέποντας κάθε σκέψη να μετατρέπεται σε επίσκεψη. Ήταν τώρα ευκολότερο να επισκεφτείς λικνιζόμενα σημεία της θάλασσας όπου τα σκάφη τους είχαν διεμβολιστεί και διαδοχικά σημεία της ξηράς όπου οι πεζοπορίες τους είχαν βομβαρδιστεί ή έστω στατικά στρατόπεδα συγκέντρωσης των υπολοίπων, πριν μεταφερθούν σε ακατοίκητα σκανδιναβικά νησιά, αρτιμελείς οι περισσότεροι, με λίγους μόνον να έχουν αφήσει κάποια σουβενίρ από το σώμα τους σε απαραίτητους για την κοινή ασφάλεια φράχτες.

Βέβαια, υπήρξαν και όσοι είχαν φιλοξενηθεί σε γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, άδεια το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, έπειτα από υιοθέτηση πρότασης Βέλγου ευρωβουλευτή που προτιμούσε άλλωστε τις Βρυξέλλες. Συμμορίες για τον καθαρισμό κτηρίων που είχαν συμπήξει μετασχημίστηκαν, βάσει κοινοτικών προβλέψεων, σε εταιρείες με επαρκή έσοδα για να χρηματοδοτήσουν την ανάδειξη των δικών τους παιδιών σε υψηλές θέσεις, με αποτέλεσμα ο Σύρος πλέον Ύπατος (εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής) όχι μόνον να διευκολύνει, στον βαθμό που η Μεσόγειος καταπίνει τα σωσίβια των συνόρων, την ενταξιακή πορεία της προγονικής χώρας, όπου συνεχιζόταν ο εμφύλιος, αλλά και να εξασφαλίσει, από προοδευτική φορολόγηση πωλήσεων όπλων προς όλες τις πλευρές, τα απαραίτητα εκείνα κονδύλια για τη σύνδεση των μνημείων προς τιμήν των προσφύγων, τη συμβολή των οποίων στον ευρωπαϊκό πολιτισμό ορισμένοι αυτόχθονες είχαν ήδη οραματιστεί.

Αυτές και άλλες πρωτοβουλίες είχαν επιτέλους αποξηράνει τις διαρροές εγκεφάλων ανέργων νέων στη γηραιά ήπειρο, που μπορούσαν τώρα να απασχοληθούν σε προγράμματα ξεναγήσεων πολύ κοντά σε εξοχικά των δικών τους, σε βουνό ή θάλασσα, αφού σχεδόν παντού υπήρχαν μνημεία των ανελέητων βομβαρδισμών και διεμβολισμών, κερδίζοντας παράλληλα τον απαραίτητο χρόνο για τη συνέπεια που απαιτείται ώστε η ποίηση ενός να καθίσταται ενοποίηση όλων.

[Ειδήσεις από το μέλλον]

ΣΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποπτευόταν το αγόρι που πνίγηκε πριν γίνει διάσημο ότι ο πατέρας του μπορεί να ήταν ο διακινητής; Θα το έλεγε αυτό, με το χέρι στην καρδιά Σύρου μετανάστη, με την οποία ζει επτά χρόνια, νεαρός αστυνομικός από το Μικρό Μοναστήρι της Χαλκηδόνας; Και τι θα έκανε Έλληνας συνάδελφός του, που ζει με την καρδιά νεαρού Γερμανού που σκοτώθηκε σε τροχαίο; Θα επέτρεπε να διασχίσει τα σύνορα Ουγγαρίας-Γερμανίας σε εικονολήπτρια, αν ήθελε να βελτιώσει την τεχνική της τρικλοποδιάς της σε προπονητή, τώρα στη Μαδρίτη, όταν πρόσφυγας εν κινήσει κουβαλούσε αγκαλιά το δικό του παιδί;

Το πώς ΣΥΝδέονται οι ειδήσεις αποτελεί ΣΥΝειδησιακή αιχμή στη δημοσιογραφία ως άσκηση της συνήθειας του γράφειν δημοσίως. Η συνάρθρωση των ειδήσεων υπήρξε εξαρχής διαρθρωτικό πρόβλημα στην ιστορία της γραφής, εφόσον η ιστορία προϋποθέτει γραπτά μνημεία, δηλαδή την επινόηση της γραφής, ενώ η γραφή επινοεί την ιστορία (της) επιτρέποντας και επιβάλλοντας στον ανανώστη να ανατρέχει σε όσα έχουν ήδη γραφεί.

Κατά συνείδηση, έλεγαν, ότι ψηφίζουν και στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν αποτελεί είδηση, όπως γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι, καθώς συχνά η συνείδηση συνιστά δικαιολογία για συνειδησεογραφικά ασύνδετες επιλογές. Δεν είναι εύκολο η πολιτική στην υβριδιακή πόλη να αντισταθεί στον θρίαμβο της διαλεκτικής που αποτυπώνεται στην παράλληλη ανάπτυξη υποσιτισμού και παχυσαρκίας.

Σε όποιον δάσκαλο καθήσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις, όπως αναγνώριζαν οι αρχαιότεροι.

(19.9.15)

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

  ΧΡΟΝΟΣ 29 (09.2015)