homo ludens / στιγμές της πρωτοπορίας

 

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης στήνει ένα Αρχείο/Δίκτυο

για τις Πρωτοπορίες και τα Κινήματα του 20ού αιώνα]

#13
Λιθόστρωτο και Παραλία, ΙII

 

Το σύνθημα «Sous les pavés, la plage» εξακολουθεί να εμπνέει, να συγκινεί. Ο Αυστραλός θεωρητικός και συγγραφέας McKenzie Wark (1961) το επιλέγει για τίτλο ενός πλούσιου σε ιδέες και πληροφορίες βιβλίου σχετικά με την ιστορία και την κληρονομιά των καταστασιακών/situationnistes. Ενώ, όπως είδαμε στο Homo Ludens #11, ο Thomas Pynchon το αποδίδει «Under the paving stones, the beach!», η απόδοση του McKenzie Wark είναι «The Beach Beneath the Street». Ο υπότιτλος είναι και επεξηγηματικός και όμορφος, είναι επίσης επικός: «The Everyday Life and Glorious Times of the Situationist International». Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2011 από τον πολύ δυνατό οίκο Verso, που έχει, μεταξύ πολλών άλλων, εκδώσει και βιβλία του Guy Debord στα αγγλικά. 

Ιδού ένα κείμενο για το βιβλίο του Wark: http://www.theguardian.com/books/2011/aug/18/situationist-international-mckenzie-wark-review.

files/chronosmag/contentVOL23/Beach-Beneath-the-Street-frontcover.jpg

Η Ισραηλινή εικαστικός Miri Segal (βλέπε https://vimeo.com/49252436) εμπνεύστηκε από το σύνθημα και δημιούργησε μια εγκατάσταση χρησιμοποιώντας ξύλο, μέταλλο, γυαλί και φως νέον. Η διαφάνεια και η διαύγεια του έργου είναι εντυπωσιακές. Και εύγλωττες. Το Sous les pavés, la plage είναι έργο του 2011, και παρουσιάστηκε στην Γκαλερί Kamel Mennour στο Παρίσι (http://www.kamelmennour.com/).

files/chronosmag/contentVOL23/mirisegal-souslespaves201199.jpg

Ο Σκωτσέζος εικαστικός Nathan Coley (Γλασκώβη, 1967), δημιουργεί μια επίσης διαυγέστατη τετράγωνη ταμπέλα από ανοδιωμένο αλουμίνιο με λευκά πεντακάθαρα κεφαλαία σχηματισμένα από μικρούς στρογγυλούς λαμπτήρες φθορισμού που λένε: Under the pavement, the beach. Μαζί με άλλες δύο πινακίδες με λέξεις του Φτωχούλη του Θεού, του Φραγκίσκου της Ασίζης (Take Only What is Necessary) και μιας αφρικανικής παροιμίας (Burn the Village, Feel the Warmth), θέλει να μας υπενθυμίσει να μην λησμονούμε τις βασικές αρχές, αυτά που είναι ουσιώδη για τον άνθρωπο. Το τρίπτυχο του Coley παρουσιάστηκε σε μια μεγάλη έκθεση με σκοπό την ανακούφιση της οδύνης των αστέγων και των θυμάτων της οικονομικής κρίσης – βλέπε http://de.phaidon.com/agenda/art/events/2012/march/14/art-world-stars-turn-out-for-crisis-commission-launch/.

Ας θυμίσω, παρεμπιπτόντως, τα λόγια το Νίκου Καζαντζάκη για τον Φραγκίσκο της Ασίζης: «Για πλερωμή οι αδερφοί πρέπει να παίρνουν ό,τι τους είναι απαραίτητο για να ζήσουν, ποτέ χρήματα˙ πέτρες και σκύβαλα γι’ αυτούς τα χρήματα˙ και αν δε φτάνει η τέχνη τους να τους θρέψει να μην ντρέπουνται, μα να χτυπούν τις πόρτες να ζητιανεύουν, γιατί η ελεημοσύνη είναι νόμιμη υποχρέωσή μας για τους φτωχούς˙ κι ο ίδιος ο Χριστός δεν ντράπηκε να ᾽ναι φτωχός και ξένος και να ζει από ελεημοσύνες».

Τέλος, ανακάλυψα ένα ανώνυμο έργο(;) με το περιλάλητο σύνθημα στα αγγλικά, με μια τρίτη(!) παραλλαγή της φράσης στα αγγλικά: Underneath the Pavement lies the Beach. Μοιάζει να πρόκειται για χαλάκι έξω από την κυρία είσοδο κάποιας κατοικίας, ή με μια αλλόκοτη πράσινη φλοκάτη. Ποιος ξέρει;

files/chronosmag/contentVOL23/UnderneathThePavement.jpg

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

  ΧΡΟΝΟΣ 23 (03.2015)  

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης (Απρίλιος 1960) είναι ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας/ μελετητής των πρωτοποριών (Φουτουρισμός,  Dada, Υπερρεαλισμός), της Beat Generation, και του ρεύματος για την «υπέρβαση και την πραγμάτωση της Τέχνης» (Cobra, Λεττριστές, Καταστασιακοί) / Ίδρυσε και διηύθυνε την επιθεώρηση Propaganda (1997-2002) / Έχει γράψει βιβλία για τον William Burroughs και τον Guy Debord / Διευθύνει το εγχείρημα ΚΟΡΕΚΤ (εκδόσεις Νεφέλη), και τις σειρές «Αιφνίδια Ντοκιμαντέρ» (εκδόσεις Γαβριηλίδης), «Radio Propaganda» (εκδόσεις Σαιξπηρικόν) και «Radio Bookspotting» (εκδόσεις Κριτική) / Το πολυσυζητημένο μυθιστόρημά του Διασυρμός, πρώτο μέρος της Τριλογίας του Χάους, και το δεύτερο μέρος, το μυθιστόρημά του Αγάπη/Love κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εστία» / Από το 2012 διατηρεί τη Στήλη «Radio Βookspotting» στη Lifo / Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Ψηφιακών Μορφών Τέχνης της ΑΣΚΤ / Διδάσκει Φιλοσοφία της Εικόνας στον ΑΚΤΟ / Mέλος του Κύκλου Ποιητών και της Εταιρείας Συγγραφέων.