homo ludens / στιγμές της πρωτοπορίας

 

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης στήνει ένα Αρχείο/Δίκτυο

για τις Πρωτοπορίες και τα Κινήματα του 20ού αιώνα]

#21b

Ο Μήνας Μάιος / 1968

 

Τα περίφημα συνθήματα του Μάη, που κατέκλυσαν τους τοίχους του Παρισιού και έδωσαν τον ιδιαίτερο τόνο σ’ εκείνη την έμπρακτη επιστροφή της «συνείδησης της επιθυμίας και της επιθυμίας της συνείδησης», ήσαν αντλημένα, στη συντριπτική πλειονότητά τους, από τα γραπτά του Guy Debord και των καταστασιακών. Ο Debord βρέθηκε στο επίκεντρο των γεγονότων που είχε θελήσει να συμβούν, και που είχε προαναγγείλει άλλωστε. Συμμετείχε στην επιτροπή κατάληψης της Σορβόννης, ετοίμασε καθοριστικές αφίσες και προκηρύξεις, βρισκόταν μέρα νύχτα στους φλεγόμενους δρόμους. Και, πάνω απ’ όλα, συνέβαλε στο να αποκτήσει εκείνος ο ξεσηκωμός το ιδιαίτερο νόημά του για το οποίο έμεινε γνωστός. Η επανάσταση έγινε και πάλι γιορτή, και κάθε γιορτή αν δεν είναι επαναστατική δεν έχει νόημα.

Το κίνημα του Μάη ήταν η επανανακάλυψη σε μαζικό επίπεδο όσων επί μία δεκαπενταετία είχε ανακαλύψει και επεξεργαζόταν ο Debord μαζί με τους εκάστοτε φίλους και συντρόφους του. Ήταν η επανανακάλυψη, σε μαζικό επίπεδο, των θέσεων για την υπέρβαση και την πραγμάτωση της τέχνης, για την υπέρβαση και την πραγμάτωση της φιλοσοφίας, ήταν η επανανακάλυψη ενός τεράστιου πλούτου που μας έχουν προσφέρει ο ρομαντισμός και ο Lautréamont, ο Arthur Cravan και οι ντανταϊστές, ο υπερρεαλισμός και ο André Breton, αλλά και το ρεύμα στη φιλοσοφία, και την κριτική της, που ξεκίνησε με τον Hegel και έφτασε στο απόγειό του με τους πιο ανήσυχους μαθητές του: τον Max Stirner, τον Marx, τον Nietzsche.

Οι Πρωταγωνιστές του Μάη: Hegel

 

Το κίνημα του Μάη ήταν η επανανακάλυψη του πλούτου που μπορεί να κρύβεται στην εξέγερση της καθημερινής ζωής, στα ποιοτικά άλματα του χρόνου, στη διάθεσή μας να δημιουργήσουμε, εμείς, ανεμπόδιστα τις συνθήκες και τα όσα μας περιβάλλουν˙ στη διάθεσή μας να γράψουμε, εμείς, την ίδια μας την ιστορία˙ στη διάθεσή μας να πλάσουμε, εμείς, με τον δικό μας μοναδικό τρόπο, το περιβάλλον μας˙ στη διάθεσή μας να ακούσουμε καλά, εμείς, τη θαυμάσια φράση του Ludwig Wittgenstein: «Από εδώ που είμαστε, πρέπει να πάμε εκεί όπου βρίσκεται η Απόφαση».

[Από το βιβλίο Guy Debord / Ποίηση και Επανάσταση, εκδόσεις Κριτική]

Οι Πρωταγωνιστές του Μάη: Debord

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

 

  ΧΡΟΝΟΣ 25 (05.2015)  

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης (Απρίλιος 1960) είναι ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας/ μελετητής των πρωτοποριών (Φουτουρισμός,  Dada, Υπερρεαλισμός), της Beat Generation, και του ρεύματος για την «υπέρβαση και την πραγμάτωση της Τέχνης» (Cobra, Λεττριστές, Καταστασιακοί) / Ίδρυσε και διηύθυνε την επιθεώρηση Propaganda (1997-2002) / Έχει γράψει βιβλία για τον William Burroughs και τον Guy Debord / Διευθύνει το εγχείρημα ΚΟΡΕΚΤ (εκδόσεις Νεφέλη), και τις σειρές «Αιφνίδια Ντοκιμαντέρ» (εκδόσεις Γαβριηλίδης), «Radio Propaganda» (εκδόσεις Σαιξπηρικόν) και «Radio Bookspotting» (εκδόσεις Κριτική) / Το πολυσυζητημένο μυθιστόρημά του Διασυρμός, πρώτο μέρος της Τριλογίας του Χάους, και το δεύτερο μέρος, το μυθιστόρημά του Αγάπη/Love κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εστία» / Από το 2012 διατηρεί τη Στήλη «Radio Βookspotting» στη Lifo / Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Ψηφιακών Μορφών Τέχνης της ΑΣΚΤ / Διδάσκει Φιλοσοφία της Εικόνας στον ΑΚΤΟ / Mέλος του Κύκλου Ποιητών και της Εταιρείας Συγγραφέων.