the wall

 

Μουσική σύνθεση για ηλεκτροακουστικά μέσα
/ Electroacoustic music composition

2013

Κατερίνα Τζεδάκι / Katerina Tzedaki

 

Ηχητικό έργο για την εικαστική έκθεση «ΑΙΔΩ/ΕΔΩ»
(«SHAME/HERE»), 
σε σύλληψη και επιμέλεια του Βασίλη Αμανατίδη,
στο πλαίσιο του Action Field Kodra 2013 (Θεσσαλονίκη, 6-20.09.2013).

 

Κειμενική βάση του έργου, το ποίημα «Τείχη» του Κ. Π. Καβάφη.

Ακούγονται, επίσης, τα ποιήματα «Ο πατέρας: χρόνος» και «Αθωότητα» του Β. Αμανατίδη, από το υπό έκδοση βιβλίο «μ_otherpoem: μόνο λόγος».

Αφηγητής: Β. Αμανατίδης

 

Κείμενο καταλόγου

Αυτή η από ήχους αποτελούμενη σύνθεση χρησιμοποιεί ιδέες, φράσεις, μοναχικές λέξεις και συλλαβές από πέντε προϋπάρχοντα αυτής κειμένα.

Τα «Τείχη» –που αποτελούν το κύριο θέμα τούτης της απόπειρας «ηχοποίησης»– εκτείνονται σε πέντε ομόκεντρους κύκλους και είναι ακουστά και μη ορατά.

Γνωρίζουμε για την ύπαρξή τους από τον ποιητή Καβάφη. Συγκεκριμένα ότι χτίστηκαν «ανεπαισθήτως», και δεν είναι δηλαδή για μας μια ξαφνική συνειδητοποίηση η ύπαρξή τους, αλλά κάτι σαν είδηση στα δελτία των ειδήσεων. 

Και ενώ εμείς κοιτούμε τα άηχα τείχη του Καβάφη, και αναρωτιόμαστε μαζί του (μα πώς και δεν το κατάλαβε όταν υψώνονταν τα ντουβάρια), τώρα ούτε που τον βλέπουμε.

Και τη φωνή του τη φανταζόμαστε μόνο όταν διαβάζουμε το μήνυμα που έριξε σ’ ένα μπουκάλι και το πέταξε πάνω από τους ψηλούς τοίχους. Ε, τα δικά του τείχη δεν είναι τα δικά μας. Μας πιάνει τότε το εθελοντικό, και τρέχουμε να τον σώσουμε, με μόνιμο φόβο τον δικό μας εγκλεισμό στη φυλακή του.

Και τότε καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να σώσουμε ούτε τον Καβάφη ούτε τον εαυτό μας, γιατί την ώρα που φανταζόμασταν τη φωνή του, άλλα τείχη γύρω μας χτίζονταν, άηχα, ίδιας φύσεως με τα δικά του – ή μήπως κι εκείνα βρίσκονταν πάντοτε εκεί;

Κατερίνα Τζεδάκι

 

Το έργο παρουσιάστηκε και στις Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής 2013, Ιόνιος Ακαδημία, Κέρκυρα

Links:

http://www.ionio.gr/~esseam/MERES2013/open.html

http://www.ionio.gr/~esseam/MERES2013/savvato2.pdf

  

Για το “ΑΙΔΩ/ΕΔΩ”:

Η έκθεση “ΑΙΔΩ/ΕΔΩ” στηρίχτηκε στην ιδιαίτερη χρήση των ομόηχων λέξεων μέσα στο ποίημα «Τείχη» του Κ.Π. Καβάφη: ΑΙΔΩ – ΕΔΩ / ΤΕΙΧΗ – ΤΥΧΗ / ΕΙΧΟΝ – ΗΧΟΝ / (ΠΡΟΣ)ΕΞΩ – ΕΞΩ. Έμφαση όμως αποφασίστηκε να δοθεί στην “αιδώ” του “εδώ” μας: στο φάσμα σεβασμού, φόβου και αυτο/ετερο-εγκλεισμού που μας μεγάλωσε και μας μεγαλώνει σε επικίνδυνους καιρούς. Η έκθεση, εκκινώντας από την παραπλανητική ομοιότητα στον ήχο των λέξεων, τις εννοιολογικές μετακυλίσεις και τα γλωσσικά παράδοξα που προκύπτουν, διερευνά το ζήτημα της μεταφρασιμότητας όχι μόνο από τη μια γλώσσα στην άλλη, αλλά και από τον ένα άνθρωπο στον άλλον. Με άξονα την «παιγνιώδη αμφισημία» που διαπερνά τα σημεία των καιρών που μας κατακλύζουν, η έκθεση αναπτύσσει τη συλλογιστική της γύρω από τα ατομικά και συλλογικά τείχη που φτιάχνουμε ή μας παραδίδονται, στοχεύοντας πάντως στον ρευστό χώρο της συνύπαρξης, καθώς και στην αποδοχή του συμπλεκτικού, και όχι του διαζευκτικού, χώρου.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Χρύσανθος Χριστοδούλου, Casilda Sanchez, Δημήτρης Μιχάλαρος, Κατερίνα Τζεδάκι, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Βασίλης Σελιμάς, Βασίλης Σκρίμπας, Ράνια Εμμανουηλίδου, Βασίλης Ζωγράφος, Απόστολος Ρίζος, Μαρία Ζερβού, Άλκης Παπασταθόπουλος, Γιάννης Ισιδώρου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Αντώνης Μίγκος, Σάκης Κυρατζής.

 

Link για το «ΑΙΔΩ/ΕΔΩ»:
http://www.actionfieldkodra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=177&Itemid=70

Link για το «Action Field Kodra 2013»:
http://www.actionfieldkodra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=166&Itemid=2&lang=el

 

 

  ΧΡΟΝΟΣ 09 (01.2014)