κρίσεις για την κρίση

 

Νέα έκδοση στη Βρετανία με δοκίμια από λογοτέχνες και κριτικούς
που ανιχνεύουν τις ρίζες της ελληνικής κρίσης στην πράξη και στο λόγο 

Ελένη Γιαννακάκη – Νατάσα Λαιμού

* Το εισαγωγικό δοκίμιο του Critical Times Critical Thoughts
είναι αναρτημένο στο αγγλόφωνο τμήμα του ΧΡΟΝΟΥ.

 

Η Ελλάδα, η οικονομία και η κρίση ήταν για πολύ καιρό τελευταία στο επίκεντρο αναλύσεων και ειδήσεων στον διεθνή τύπο, με διαρκείς δημοσιεύσεις οικονομικών στατιστικών, με εκτενή δημοσιογραφική κάλυψη στις ειδήσεις, με νέα από συναντήσεις και συσκέψεις μεταξύ υπουργών και των σχετικών επαϊόντων, με σχολιασμούς και διορθωτικές οικονομικές προτάσεις. Ελάχιστα έως καθόλου γνωστή ήταν, όμως, στο ευρύ αγγλόφωνο κοινό η μη οικονομική πλευρά της κρίσης και οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα, που επέτρεψαν τη διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας. Το βιβλίο Critical Times, Critical Thoughts. Contemporary Greek Writers Discuss Facts and Fiction, που εμπνεύσθηκαν και επιμελήθηκαν η Ελένη Γιαννακάκη με τη Νατάσα Λαιμού και που μόλις εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος Cambridge Scholars Publishing, έρχεται να καλύψει αυτό το κενό: καταξιωμένοι έλληνες συγγραφείς και κριτικοί αφουγκράζονται ως «κεραίες της ανθρώπινης φυλής», κατά το χαρακτηρισμό του Έζρα Πάουντ,  στοχάζονται κι ανιχνεύουν τις βαθιές ρίζες και τις πολλαπλές συνέπειες της κρίσης, με τα δοκίμιά τους, που αποτελούν τα δεκαπέντε κεφάλαια του συλλογικού αυτού τόμου.

Ο τόμος ανοίγει με μια συνοπτική εισαγωγή στην ελληνική λογοτεχνία και τις τάσεις της από το 1980 μέχρι σήμερα, σε σχέση με την κρίση που ξέσπασε στη διεθνή σκηνή από το 2007 και ύστερα.* Ακολουθούν τα δοκίμια, τα οποία απευθύνονται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για σύγχρονα ελληνικά θέματα που είναι αλληλένδετα με θέματα εθνικισμού, ιστορικής μνήμης, ετερότητας, μετανάστευσης και ξενοφοβίας. Η έκδοση συμπληρώνεται με λεπτομερείς βιβλιογραφικές αναφορές και ένα αναλυτικό ίντεξ στο τέλος. Έτσι, για πρώτη φορά ο τόμος αυτός δίνει στο αγγλόφωνο κοινό μια γενική αλλά περιεκτική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και των προβληματισμών της σε σχέση με την παρούσα κρίση. 

Η ιδέα για την έκδοση αυτού του βιβλίου ξεκίνησε και βασίστηκε εν μέρει σε σειρά λογοτεχνικών συζητήσεων που είχε οργανώσει το Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου το 2011 και στις οποίες είχαν συμμετάσχει αρκετοί από τους συγγραφείς του βιβλίου. 

Ο τόμος είναι αφιερωμένος στη μνήμη της κύπριας συγγραφέως Νίκης Μαραγκού. Η Νίκη Μαραγκού όχι μόνο είχε συμμετάσχει στις λογοτεχνικές συζητήσεις στο Ελληνικό Κέντρο αλλά στο πολυδιάστατο έργο της αντανακλώνται και πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε συνάρτηση πάντοτε με τους επίκαιρους διεθνείς προβληματισμούς. 

Όλα τα κείμενα, εκτός από τρία, γράφτηκαν στα ελληνικά και μεταφράστηκαν στα αγγλικά από την Λιανταίην Σέρραρντ.

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

  ΧΡΟΝΟΣ 32 (12.2015)