γερμανική πολιτισμική διπλωματία εν δράσει

 

Μικέλα Χαρτουλάρη

 

Στις 27 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο ένα τριπλό ντιμπέιτ με θέμα «Ευρώπη;» και συνομιλητές από το Βουκουρέστι, την Αθήνα και το Βελιγράδι, οργανωμένο από τη Γερμανική Ακαδημία για τη Γλώσσα και την Ποίηση που δίνει κάθε χρόνο το κορυφαίο γερμανικό βραβείο Μπύχνερ. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα της Γερμανικής Ακαδημίας Τεχνών και έγινε στην εντυπωσιακή έδρα της δίπλα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Την παρακολούθησε η υπουργός Πολιτισμού και Μ.Μ.Ε. Μόνικα Γκρούτερς, οι πρόεδροι των Ακαδημιών Κλάους Στεκ (Akademie der Kunste) και Χάινριχ Ντέτερινγκ (Deutschen Akademie fur Sprache und Dichtung) και ένα υποψιασμένο γερμανικό κοινό το οποίο ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Μεταξύ των ακροατών οι συγγραφείς Ίνγκο Σούλτσε και Αριστείδης Αντονάς. Εκπρόσωποι της βερολινέζικης Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών δεν παραβρέθηκαν. 

Το τριπλό αυτό ντιμπέιτ εντάσσεται σε μια πρωτοβουλία πολιτισμικής διπλωματίας που ανέλαβε η Ακαδημία για τη Γλώσσα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2014 με κατά τόπους ντιμπέιτ (Ρουμανία, Ελλάδα, Σερβία), όπως αυτό που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας με θέμα «Συζητώντας στην Αθήνα για την Ευρώπη: Πολιτισμός και κρίση». Οι τότε αρμόδιοι του Υπουργείου Πολιτισμού δεν εκτίμησαν τη σημασία αυτής της γερμανικής χειρονομίας και αδιαφόρησαν για το ντιμπέιτ, όπως άλλωστε και η πλειονότητα του πνευματικού κόσμου που δεν συνειδητοποίησε την πιθανή δυναμική του. Στο Βερολίνο όμως, όταν η γερμανική πλευρά προσκάλεσε Έλληνες, Σέρβους και Ρουμάνους, φάνηκε καθαρά ότι τα πολιτιστικά πράγματα και η κουλτούρα γενικότερα ως ξεχωριστό παράδειγμα και πεδίο όπου αποτυπώνονται οι συνέπειες των πολιτικών και των στρατηγικών της κρίσης, είναι ένα ιδανικό κλειδί. Το ιδανικό κλειδί προκειμένου να συζητηθεί το «Σε ποιον κόσμο θέλουμε να ζούμε;», το βασικό δηλαδή ερώτημα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν πλέον οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ερώτημα που απασχολεί τις περισσότερες ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Με αυτό το πνεύμα η Γερμανική Ακαδημία για τη Γλώσσα προκάλεσε έναν προβληματισμό για ένα ερώτημα πολύ ευρύτερο και ουσιαστικότερο από τα στενόμυαλα ερωτήματα που απασχολούν τους ανήσυχους του Grexit. Και οι συζητήσεις που ακολούθησαν στη βερολινέζικη εκδήλωση της 27/2, κατά σειρά με τους Ρουμάνους, τους Έλληνες και τους Σέρβους συμμετέχοντες, αν και δεν κινήθηκαν πάντα σε υψηλό επίπεδο, είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απασχόλησαν τις επόμενες ημέρες τα γερμανικά Μ.Μ.Ε.

Το άρθρο με τίτλο «Είναι δικαίωμα ο πολιτισμός ή όχι;», που επίσης αναρτά ο ΧΡΟΝΟΣ, ήταν η τοποθέτηση που εκφωνήθηκε ως εισαγωγή στο ελληνικό σκέλος των ντιμπέιτ του Βερολίνου: συνομιλητές: Αργύρης Καστανιώτης, Μικέλα Χαρτουλάρη, συντονιστής Άρης Φιορέτος, αντιπρόεδρος της Ακαδημίας για τη Γλώσσα και την Ποίηση. 

Ο ΧΡΟΝΟΣ δημοσιεύει στο ξενόγλωσσο τμήμα του και την εισαγωγή της ιστορικού Ντουμπράνκα Στογιάνοβιτς από το Βελιγράδι στο σερβικό ντιμπέιτ όπου συμμετείχαν και οι δημιουργοί του πολιτιστικού οργανισμού «Krokodil» Βλαντίμιρ Αρσενίγεβιτς και Άνα Πέγιοβιτς, με συντονιστή τον Χάινριχ Ντέτερινγκ, πρόεδρο της Ακαδημίας για τη Γλώσσα και την Ποίηση (Deutschen Akademie fur Sprache und Dichtung).

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

  ΧΡΟΝΟΣ 23 (03.2015)