η σημασία του «όχι»

 

Για μια καλύτερη συμφωνία, για να μείνουμε στην Ευρώπη

Μυρσίνη Ζορμπά

Δεν ενθουσιάστηκα όταν άκουσα το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα. Κατανόησα την πολιτική δυσκολία αλλά δεν θεωρώ ότι ένα δημοψήφισμα μπορεί να λύσει προβλήματα. Ωστόσο ένα δημοψήφισμα είναι ένα δημοψήφισμα, μια δημοκρατική διαδικασία που έχει δικαίωμα να επιλέξει μια κυβέρνηση όταν μια διαπραγμάτευση φτάνει σε αδιέξοδο. Σ’ αυτό δεν χωράει αμφιβολία. Μένει στους πολίτες να προβληματιστούν για το δίλημμα που τίθεται και για τη δική τους απάντηση.

Με αυτόν τον προβληματισμό παρακολουθώ όλες αυτές τις ημέρες τις ελληνικές και τις ξένες εφημερίδες, τις ειδήσεις, τις συζητήσεις στη Βουλή, τις δηλώσεις των Ευρωπαίων πολιτικών. Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι το σαφές ερώτημα του «ναι» ή «όχι» στο συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνίας των δανειστών, που αποτελεί το ερώτημα με βάση το οποίο θα ψηφίσουμε την Κυριακή, έχει δεχτεί ένα τεράστιο τσουνάμι διαστρεβλώσεων, εκβιασμών, μηχανορραφιών, παρερμηνειών, συκοφαντιών, ψεμάτων και προκλήσεων σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Το τελεσίγραφο θεωρήθηκε μη γενόμενο από κείνους που είχαν κηρύξει το «game is over», εξαφανίστηκε ως διά μαγείας, οι σκληρές προτάσεις εξαερώθηκαν, οι μάσκες του ευρωπαϊσμού κάλυψαν τα απειλητικά πρόσωπα, η υποκρισία περίσσεψε, οι τακτικισμοί συνεχίστηκαν. Είναι αυτή η δημοκρατική Ευρώπη κι αυτό το πολιτικό προσωπικό που μπορεί να οδηγήσει τα κράτη και τους λαούς της στο κοινό μέλλον και την ευημερία; Κι όσοι στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει έστω και πάνω σε αυτή τη βάση συμφωνίας γιατί επιστρατεύουν τόσο φανατισμό και κινδυνολογία; Ας μείνουμε στα επιχειρήματα, ας μείνουμε στον διάλογο, ας μείνουμε σε μια δημοκρατική διαδικασία κι ας αποφύγουμε όλοι την εκτροπή των λόγων, των πράξεων, των πολιτικών τυχοδιωκτισμών που αμφισβητούν τη νόμιμη κυβέρνηση προετοιμάζοντας γκρίζες λύσεις.

Επειδή συνεχίζω να πιστεύω στην ευρωπαϊκή ιδέα, επειδή συνεχίζω να πιστεύω ότι η θέση της χώρας είναι μέσα στην Ευρώπη, επειδή πιστεύω ότι αν περάσει η συμφωνία των δανειστών οδηγεί σε αδιέξοδη λιτότητα, επειδή πιστεύω ότι μια καλύτερη συμφωνία είναι δυνατή με ενισχυμένη την ελληνική κυβέρνηση από το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, γι’ αυτό θα ψηφίσω ΟΧΙ.

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

  ΧΡΟΝΟΣ 27 (07.2015)