όχι στην επιστροφή της δικτατορίας στην Ελλάδα

 

Étienne Balibar

 

Την ίδια στιγμή που το Δ.Ν.Τ. αναγνωρίζει με μισόλογα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αναδιαρθρώσεις που επιβλήθηκαν από την τρόικα με αντάλλαγμα δάνεια που είχαν υποτίθεται ως στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους –και τα οποία οδηγούσαν, στην πραγματικότητα, τη χώρα στην καταστροφή–, η τρόικα –στην οποία συμμετέχουν το Δ.Ν.Τ., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η E.Κ.Τ.– ερχόταν στην Αθήνα για να ανανεώσει τις απαιτήσεις της.

Οι όροι που έθεσε η τρόικα ήταν τέτοιοι που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει την υποδούλωση της Ελλάδας στη νεοφιλελεύθερη δικτατορία του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το βίαιο και αυθαίρετο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (Ε.Ρ.Τ.), μεθοδευμένο με πραξικοπηματικό τρόπο, αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό πλήγμα για την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης –εκ διαμέτρου αντίθετο με τις καταστατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης– και, ταυτοχρόνως, ένα νέο παράδειγμα που δείχνει τη ροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον αυταρχισμό και την περιφρόνηση των συμφερόντων των λαών της.

Εμείς, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ανεχθούμε αυτή την αυταρχική ροπή. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να φωνάξουν την αγανάκτησή τους και να στηρίξουν τη γενική απεργία των εργατών και των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Απαιτούμε από τους εκπροσώπους μας στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες να επιβάλουν άμεσα την επαναλειτουργία της Ε.Ρ.Τ. και των εκπομπών της. Έχει φτάσει η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στην καταστροφή του ελληνικού έθνους και στην παραμόρφωση της Ευρώπης από τις ίδιες της τις κυβερνήσεις, που υποτάσσονται στις επιταγές της οικονομικής ολιγαρχίας.

Étienne Balibar

και

Michel Agier, Αθηνά Αθανασίου, Χρυσάνθη Αυλάμη, Driss Belhacenne, Δημήτρης Χριστόπουλος, Catherine Colliot-Thélène, Marie Cuillerai, Sonia Dayan-Herzbrun, Éric Fassin, François Gèze, Camille Louis, Giacomo Marramao, Sandro Mezzadra, Jean-Luc Nancy, Matthieu de Nanteuil, Georges Navet, Antonio Negri, Bertrand Ogilvie, Josep Ramoneda, Jacques Rancière, Judith Revel, Yves Sintomer, Alberto Toscano, Ελένη Βαρίκα, Patrick Vauday, Patrice Vermeren, Sophie Wahnich, Pierre Zaoui, Slavoj Žižek

Η μετάφραση της δήλωσης στα ελληνικά είναι της Χρυσάνθης Αυλάμη.

 

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

 

 

σελ. 1 (από: 1) ΧΡΟΝΟΣ 02 (06.2013) προηγ. άρθρο   |     επόμ. άρθρο >