επισκόπηση διεθνών ΜΜΕ

 

ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΑ ΜΜΕ 

27/6/2015

 

Προκήρυξη δημοψηφίσματος

· «Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας» („Setzen unsere Arbeit fort“). Παρά την ανακοίνωση του ελληνικού δημοψηφίσματος, η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde τάχθηκε υπέρ τις συνέχισης των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση. «Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας», είπε. [Welt]

· «Και ο Steinmeier μπορεί να φανταστεί δημοψήφισμα στην Ελλάδα» (Auch Steinmeier kann sich Referendum in Griechenland vorstellen). Ο ΥπΕξ της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier κατά βάση συμφωνεί με το ελληνικό δημοψήφισμα. «Υπάρχει τώρα μία καλή πρόταση στο τραπέζι – και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα πιάσει το προτεταμένο χέρι της βοήθειας. Αν αυτό πρέπει να λάβει τη μορφή δημοψηφίσματος, ας είναι έτσι», δήλωσε ο Steinmeier στην "Welt am Sonntag". Σε αυτήν την περίπτωση αναμένει ότι ο Έλληνας Π/Θ Α. Τσίπρας «ξεκάθαρα θα λάβει εντός της κυβέρνησης και έναντι των Ελλήνων πολιτών θετική στάση έναντι του συμβιβασμού». [Welt].

· «Ο Schulz κατηγορεί τον Τσίπρα για ‘τυφλή ιδεολογία’» (Schulz wirft Tsipras „blanke Ideologie“ vor). Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz χαιρέτισε το δημοψήφισμα, αλλά άσκησε σκληρή κριτική στον Α. Τσίπρα«Το να θεωρεί κανείς τις ευρύτατες προτάσεις που εξασφάλισε ειδικά ο Jean-Claude Juncker ως ταπείνωση είναι κάτι που αντιτίθεται στον ορθολογισμό και εξηγείται στην καλύτερη περίπτωση ως ‘τυφλή ιδεολογία’», δήλωσε σήμερα ο Schulz στην „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung“. [Welt].

· H Ελλάδα τερμάτισε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις, τώρα θα δούμε τι θα γίνει, δήλωσε ο γερμανός ΥπΟικ Schaeuble μη βλέποντας πλέον καμία βάση για συζήτηση με την Αθήνα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. [Schäuble: "Griechenland hat die Verhandlungen beendet", Focus]

· To Σχέδιο Β γίνεται τώρα Σχέδιο Α –η πλειοψηφία στο EG είναι κατά της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, η πόρτα για περαιτέρω συζητήσεις έχει κλείσει δήλωσε ο Φινλανδός ΥπΟικ, Alexander Stubbο. [’Plan B wird nun Plan A’ - keine Verlängerung, Focus]

· Οι σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ [Sozialdemokraten wollen Griechenland im Euro halten, Spiegel]: Τα μέτωπα στο δράμα χρέους σκληραίνουν, ενώ δεν θεωρείται πλέον η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως ταμπού. Λίγο πριν τον τελευταίο διαπραγματευτικό γύρο κορυφαίοι πολιτικοί του SPD συνηγορούν στο να μην αφήσουν τους Έλληνες να φύγουν. Εδώ και καιρό συζητείται στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανοιχτά ότι η Ευρωζώνη αισθάνεται θωρακισμένη για ενδεχόμενη έξοδο των Ελλήνων. Παρόλα αυτά από την οπτική του SPD αυτό το σενάριο δεν αποτελεί επιλογή. «Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη και θέλουμε να παραμείνει», δήλωσε στο Spiegel ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ralf Stegner. Και ο Niels Annen, εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών θεωρεί ότι «ο στόχος είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη». Και ο Matthias Miersch, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Αριστεράς δήλωσε ότι: «Ελπίζω σε μια συμφωνία επειδή όσον αφορά το ερώτημα αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αφορά στο τέλος και το μέλλον της Ευρώπης». Ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός είναι διχασμένος σε αυτό το ζήτημα. Βέβαια θεωρείται ότι η Καγκελάριος Merkel σε περίπτωση συμφωνίας με την Αθήνα θα μπορούσε να υπολογίσει σε πλειοψηφία στην ακολούθως απαραίτητη ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του CSU Seehofer επιθυμεί τον τερματισμό του «τσίρκου» [Seehofer will den "Zirkus" beenden, Spiegel], καθώς η ανακοίνωση Τσίπρα για δημοψήφισμα όσον αφορά τις απαιτήσεις για λιτότητα των δανειστών προκαλεί απότομες αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Seehofer επιθυμεί τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. «Δήλωσα σήμερα στην Καγκελάριο ότι θα έπρεπε να τερματίσουμε αυτό το τσίρκο γρήγορα», καθώς «η προσφορά των δανειστών αποτελεί ήδη το μέγιστο σημείο γενναιοδωρίας», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

· «Έκλεισαν την πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» ["Sie haben die Tür für weitere Verhandlungen zugeschlagen", Spiegel]: στις Βρυξέλλες αυξάνει η οργή για την ελληνική προσπάθεια να αποφασίσει ο λαός για τις μεταρρυθμίσεις. Ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem κάνει λόγο για «λυπηρή απόφαση». 

· «Δραματική κατάσταση» (Dramatische Situation). Ο Αυστριακός ΥπΟικ Hans Jörg Schelling δεν έδειξε ιδιαίτερη κατανόηση για την απόφαση της Αθήνας. Δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει παράταση μετά την 30η Ιουνίου, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο το ποιό θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στους Έλληνες πολίτες. «Στην πραγματικότητα η Ελλάδα εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά δραματική και δύσκολη κατάσταση». [DerStandard].

· Καμία νέα προθεσμία για την Ελλάδα, καμία παράταση του προγράμματος, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες. Έξαλλοι οι ΥπΟικ μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Η χρεοκοπία μοιάζει αναπόφευκτη. Αυτό που θα συζητηθεί στο EG είναι τι θα γίνει σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών στις 30 Ιουνίου και ίσως πιεστεί η ελληνική πλευρά να προβεί σε ελέγχους κεφαλαίων. Η ΕΚΤ αναμένεται να θέσει περιορισμούς στη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει χάσει το ευρώ. Σε περίπτωση ενός «ναι» (στην πρόταση των θεσμών) στο δημοψήφισμα, μπορεί η Ελλάδα να υποβάλει νέο αίτημα στην ευρωζώνη για βοήθεια, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης –σ’ αυτήν την περίπτωση όμως δε θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τους όρους, η Ελλάδα θα τους δεχθεί χωρίς αντιρρήσεις. [Keine neue Frist für Griechenland, R. Berschens, Handelsblatt].

· H προπαγανδιστική μηχανή της Μerkel [Merkels Propagandamaschine, Spiegel]: Κάθε άρθρο που μιλά για «διάσωση» της Ελλάδας, κατευθύνεται στην ηθική. Σε τέτοιες ανταποκρίσεις φαίνεται πόσο κατευθυνόμενα λειτουργεί μια δημοσιογραφία, η οποία κυρίως πραγματεύεται τα γερμανικά συμφέροντα. 

· Ο επικίνδυνος υπολογισμός του Τσίπρα [Tsipras' gefährliches Kalkül, Spiegel]: Με ένα δημοψήφισμα ο έλληνας Πρωθυπουργός Τσίπρας επιδιώκει να ελευθερωθεί από τις τελματωμένες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Παρόλα αυτά ελάχιστα θα έπρεπε να εμπλακούν οι δανειστές. Η Ελλάδα απειλείται με οικονομικό χάος. Ο υπολογισμός του Τσίπρα είναι ο ακόλουθος: Παρακαλεί τους πιστωτές μόνο για λίγες μέρες περισσότερο χρόνο και την ΕΚΤ να διατηρήσει για αυτές της μέρες τις ελληνικές τράπεζες στη ζωή,. Επιμένει ότι κανείς δεν θέλει να ριψοκινδυνεύσει για λίγες μέρες τη χρεοκοπία της Ελλάδας και τη διάσπαση της Ευρωζώνης. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μια δημοκρατική ψηφοφορία. Εσωπολιτικά θα ξεκινήσει στην Ελλάδα ένα είδος προεκλογικού αγώνα. Ο Τσίπρας θα ταχθεί στην κορυφή εκείνων που θα απορρίψουν τα αιτήματα των δανειστών με το να ηγηθεί του στρατοπέδου όσων θα καταψηφίσουν. Ως προς αυτό θα διευρυνθεί ένα μήνυμα ότι όσον αφορά την ψηφοφορία θα πρόκειται μόνο για τους όρους λιτότητας και όχι για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Το τελευταίο θέλουν να το διατηρήσουν οι περισσότεροι Έλληνες, ενώ αντίθετα απορρίπτουν κατά πλειοψηφία τους όρους των δανειστών. Με αυτή τη στρατηγική ο Τσίπρας θα είχε μια καλή ευκαιρία να κερδίσει το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με ερευνητές αγοράς παραμένει με απόσταση ο πλέον δημοφιλής πολιτικός της χώρας, και μετά από πέντε χρόνια πολιτικής λιτότητας οι Έλληνες είναι εξαντλημένοι, καθώς πρόκειται για μια εξάντληση που συχνά μετατρέπεται σε οργή. Παρόλα αυτά είναι αμφίβολο αν τελικά τα πράγματα θα καταλήξουν σε δημοψήφισμα. Ως προς αυτό θα έπρεπε όλοι οι συμμετέχοντες να συμπράξουν – και να εγκαταλείψουν ριζικά τις μέχρι τώρα θέσεις τους. 

· Όλα εξαρτώνται από την ΕΚΤ –η πρόταση  για δημοψήφισμα φέρνει κυρίως την ΕΚΤ σε δύσκολη θέση. Ωστόσο η στάση του Τσίπρα είναι ξεκάθαρη –έχει ήδη χαρακτηρίσει την πρόταση των δανειστών «εκβιασμό». Συνεχίζει μ’ αυτόν τον τρόπο τη δραματουργία της διάσωσης, στρέφει όμως παράλληλα και την προσοχή στο δημοκρατικό έλλειμμα της διαδικασίας διάσωσης. Οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν παράδοξο τον διαπραγματευτικό μαραθώνιο των τελευταίων εβδομάδων. Θα συνεχίσει η EKT να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες; Η ΕΚΤ πρέπει με κάποιον τρόπο ν’ αντιδράσει –ακόμα όμως κι αν δεν παράσχει νέα δάνεια αυτό θα θεωρηθεί ότι επηρεάζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στο μεταξύ υπό τις παρούσες συνθήκες ακόμα και η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα είναι δύσκολη. [Alles hängt an der EZB, Zeit]

· H Ελλάδα δεν είναι «βαρέλι χωρίς πάτο», επιπλέον η χώρα έχει κάνει περικοπές όσο καμία άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης. Αυτό που τώρα αρνείται η Ελλάδα είναι μεταρρυθμίσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας από οικονομική άποψη, εκτιμά ο Chr. Odendahl, οικονομολόγος του Center for European Reform. [Zeit live blog]

· «Το δίλημμα του Draghi» (Draghis Dilemma). Η κριτική στο ΔΣ της ΕΚΤ αυξάνεται. Τα 2/3 των μελών του μπορούν να αποφασίσουν να σταματήσουν το μηχανισμό έκτακτης βοήθειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Όμως ο Draghi δηλώνει ότι όσο οι πολιτικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και υπάρχει η προσδοκία νέων δανείων προς την Ελλάδα μπορεί κανείς να θεωρεί δεδομένη τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών. Αν όμως το Eurogroup δεν αποφασίσει την παράταση του ελληνικού προγράμματος για την ερχόμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να συνεχίσει τη βοήθεια. Η ΕΚΤ θα ασχοληθεί με την απόφαση του σημερινού Eurogroup και βρίσκεται ενώπιον ενός τεραστίου διλήμματος: δεν έχει επιρροή στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, άρα λείπει η απαραίτητη ασφάλεια για τη χορήγηση της απαραίτητης ασφάλειας. Σε αυτήν την περίπτωση οι ειδικοί προτείνουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και περιορισμό του ορίου αναλήψεων από τα ΑΤΜ. Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ακόμα ασφάλειες ύψους περίπου 30 δις Ευρώ, τις οποίες μπορούν να διαθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας για να λάβουν έκτακτη βοήθεια. Αν συνεχιστεί ο πανικός των καταθετών, αυτό το ποσό θα ξοδευτεί πολύ γρήγορα. [Markus Zydra/ SZ].

· “Το Eurogroup δεν θέλει την παράταση του ελληνικού προγράμματος” (Euro-Gruppe will Hilfsprogamm nicht verlängern). Η πλειοψηφία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τον Φινλανδό ΥπΟικ Alexander Stubb τάσσεται κατά της παράτασης του προγράμματος βοήθειας του προγράμματος βοήθειας. “Το ‘Σχέδιο Β’ γίνεται ‘Σχέδιο Α’”. Αλλά και ο Γερμανός ΥπΟικ Wolfgang Schäuble θεωρεί ότι δεν υπάρχει βάση για συζητήσεις επί του ελληνικού προγράμματος βοήθειας. “Η Ελλάδα εγκατέλειψε το τραπέζι της διαπραγμάτευσης”. Έτσι, το πρόγραμμα θα λήξει την Τρίτη. [Welt].

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

  ΧΡΟΝΟΣ 26 (06.2015)