«μας ενδιαφέρει η κριτική ματιά στη σύγχρονη ζωή»

 

Χρήστος Καρράς

[ συνέντευξη στη Μικέλα Χαρτουλάρη ]

 

«Είμαι κάθετα αντίθετος στην εργαλειοποίηση του πολιτισμού ως αναπτυξιακού παράγοντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραβλέψουμε την οικονομική του διάσταση», σημειώνει ο Χρήστος Καρράς, εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση που λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2010. «Δεν θέλω να φανταστώ να μισθώνονται οι Μυκήνες σε έναν Αυστραλό επενδυτή, αλλά θεωρώ πως η ευθύνη του κράτους στις σημερινές συνθήκες είναι όχι να παράγει πολιτισμό αλλά να ενθαρρύνει εκείνους που τον παράγουν, με ποικίλους τρόπους –όχι μόνο με επιδοτήσεις– και με κριτήρια οπωσδήποτε αξιολογικά. Αλίμονό μας δηλαδή εάν ένας υπουργός –που οφείλει να λογοδοτεί στην κοινωνία– υποστηρίζει μονάχα ό,τι εκείνος θεωρεί “πολιτισμικώς ορθό”… Αντίθετα, οι ενδιαφερόμενοι ιδιωτικοί φορείς ή τα Ιδρύματα οφείλουν να προβάλλουν την καλλιτεχνική δραστηριότητα που ανταποκρίνεται στην πολιτισμική ταυτότητα του καθενός. Θεωρώ, λ.χ., σημαντικό το γεγονός ότι η “Στέγη” που ενθαρρύνει τη συνομιλία των ιδεών και των επιστημών με τις τέχνες, επιμένει στο να καλλιεργεί την κριτική ματιά στη σύγχρονη ζωή. Κι αυτό φαίνεται στις επιλογές τόσο των προσώπων όσο και των καλλιτεχνικών γεγονότων που φιλοξενεί».

Πράγματι, το πρόγραμμα που έχει διαμορφώσει η «Στέγη» πριμοδοτεί όχι τη mainstream κουλτούρα των κλασικών αξιών αλλά τη λεγόμενη «off», ποντάροντας τόσο στους καλλιτέχνες όσο και στην ιντελιγκέντσια για να αναδείξουν πρωτότυπες προσεγγίσεις στους τομείς της τέχνης και της σκέψης. Ωστόσο δεν παύουν αυτές οι επιλογές να είναι συστημικές, και σε γενικές γραμμές να μην ξεφεύγουν από το πλαίσιο της προοδευτικής φιλελεύθερης σκέψης. Η «Στέγη» έχει προσελκύσει επιπλέον ένα διαφορετικό κοινό μικρότερων ηλικιών και ευρύτερη δημογραφικά (125.000 άτομα στις παραγωγές με εισιτήριο από τα μέσα Οκτωβρίου έως και τα μέσα Απριλίου του 2012, 85% πληρότητα στην Κεντρική και τη Μικρή Σκηνή), αλλά είναι αμφίβολο αν πράγματι έχει μεταγγίσει τη σύγχρονη κουλτούρα στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, στον μεταναστευτικό πληθυσμό ή στους περιθωριοποιημένους λόγω κρίσης, και αν πράγματι ενδιαφέρεται για το κοινό της ριζοσπαστικής κουλτούρας.

 

Με τον τρόπο του «bottom up»

«Θέλω ωστόσο να υπογραμμίσω», λέει ο Χρ. Καρράς, «ότι είμαστε ο μόνος ιδιωτικός φορέας που έχει θεσπίσει διαδικασία υποβολής προτάσεων για συμμετοχή στο καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα. Μπορεί να αξιοποιούμε λίγες, αλλά τις διαβάζουμε όλες και τις αξιολογούμε. Εγώ, λ.χ., ως υπεύθυνος του μουσικού τομέα έχω μπροστά μου αυτή την εποχή 230 προτάσεις».

Άνθρωπος με πολλές ιδιότητες, αστική καταγωγή, ζεστό χαμόγελο και ευαίσθητη όσφρηση στις αυθεντικές μορφές, ειδήμων στη μουσική, ο Χρήστος Καρράς σπούδασε στο Καίμπριτζ και στη Σορβόννη, πήρε διδακτορικό στη Φιλοσοφία της Μουσικής και απέκτησε επαγγελματική πείρα στο επιχειρηματικό περιβάλλον του κρασιού (στο οποίο είχε ξεχωρίσει ο πατέρας του), μέχρι που πέρασε το 2002 στην πολιτιστική διαχείριση, και το 2009 μεταπήδησε από το Ίδρυμα Θεοχαράκη στο Ίδρυμα Ωνάση. Όπως εξήγησε στον ΧΡΟΝΟ:

«Όταν λέμε ότι στόχος μας είναι να δώσουμε βήμα στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, σημαίνει ότι είμαστε σε επαγρύπνηση. Σημαίνει ότι παίρνουμε στα σοβαρά όλες τις ετερόκλητες μορφές πολιτιστικής παρουσίας που έχουν αναδυθεί στο πολιτιστικό τοπίο. Στη διαμόρφωση του προγράμματός μας ξεκινάμε δηλαδή με τη λογική “bottom up” και όχι ως αυθεντίες με ατζέντα εκδηλώσεων “υψηλής τέχνης”». Το πρόγραμμα προβολής της σύγχρονης έκφρασης προκύπτει δηλαδή από τον συνδυασμό των οπτικών που έχουν οι αρμόδιοι σε κάθε τομέα (Χρήστος Καρράς, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Κάτια Αρφαρά, Μαριλένα Καρά, Μανώλης Πιμπλής) και συμπληρώνεται με εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα διά βίου μάθησης.

 files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

 

σελ. 1 (από: 1) ΧΡΟΝΟΣ 01 (05.2013) < προηγ. άρθρο     |     επόμ. άρθρο >