πολιτικό σχόλιο

 

Μυρσίνη Ζορμπά

4/5/2015

Οι 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης

 

Η κυβέρνηση κλείνει αυτή την εβδομάδα τις πρώτες 100 ημέρες της. Το τρίμηνο αυτό μοιάζει πολύ περιεκτικό, καθώς σηματοδότησε μια μεγάλη αλλαγή στον λόγο και την επιχειρηματολογία της δημόσιας σφαίρας, στα πρόσωπα, στον τρόπο διαπραγμάτευσης, στις αιφνίδιες ανατροπές, στις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις, με τα φώτα του διεθνούς ενδιαφέροντος να πέφτουν διαρκώς πάνω στη χώρα, επιτιμητικά αλλά και ενθαρρυντικά από ορισμένες πλευρές. Έχει, όντως, κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τη Δευτέρα εκείνη της 26ης Ιανουαρίου όταν ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας. Μεγάλη κινητικότητα και πίεση, συναντήσεις κορυφής και τηλεφωνήματα S.O.S., η πρώτη συνάντηση με τη Μέρκελ, το ταξίδι στο Βερολίνο, η συνάντηση με τον Πούτιν στη Μόσχα, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η επταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες, Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Μεταναστευτικό, Ρίγα και πρόσφατη αναδόμηση της ομάδας διαπραγμάτευσης, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτή η τελευταία σφράγισε την εβδομάδα κι έγινε δεκτή θετικά από πολλές πλευρές, προκαλώντας κάποια αισιοδοξία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας. 

Σε κάθε περίπτωση, και χωρίς να στέκεται κανείς κατ’ ανάγκην στα πρόσωπα, φαίνεται ωστόσο ότι αργά και βασανιστικά μέσα από αντιφατικές και αντικρουόμενες λογικές και δοκιμές έφτασε η ώρα για μια λογική πιο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, ξεπερνώντας το στάδιο της διερευνητικής αναμέτρησης. Άβυσσος χωρίζει τη δημιουργική ασάφεια από τον έντιμο συμβιβασμό, με τον όρο ότι αυτός θα πετύχει, ώστε να ισορροπήσει και να σταθεροποιηθεί η πορεία της κυβέρνησης. Σε αυτή τη βάση μπορεί να βρει έδαφος η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο, να δείξει τι πραγματικά μπορεί χωρίς την ασφυκτική πίεση αυτού του τριμήνου. Με τρόπο λιγότερο επεισοδιακό και περισσότερο συγκροτημένο, έχουμε όλοι, πολίτες και πολιτικό σύστημα, την ανάγκη να ξανασκεφτούμε με ρεαλισμό και δημιουργική επινοητικότητα τα δεδομένα του μέλλοντός μας. Πολλές από τις σιδηρές επιταγές αυτών των τελευταίων χρόνων αλλά και τα δόγματα ή ακόμη οι αυταπάτες μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για επανεξέταση, αναθεώρηση και δημιουργικές συγκλίσεις. 

Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για όλους, ιθαγενείς και Ευρωπαίους, καθώς ακόμη και οι πιο ακλόνητοι ρασιοναλιστές και οι πιο έμπειροι αναλυτές άλλαζαν όλο αυτό το διάστημα προσανατολισμό από μέρα σε μέρα, φέρνοντας πότε τον κατακλυσμό και την απελπισία και πότε την ελπίδα για τη λύση. Το διάστημα αυτού του τριμήνου διέψευσε τόσο πολλούς, έκαψε τόσες κρίσιμες ημερομηνίες, ανέτρεψε τόσες προβλέψεις, ακύρωσε τόσες απειλές, ματαίωσε τόσους εκβιασμούς, που οδήγησε σε αμφισβήτηση πολλές από τις βεβαιότητες όλων των πλευρών.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου την προηγούμενη εβδομάδα ήταν, από την άποψη αυτή, μια θετική προσέγγιση σε ρεαλιστική βάση. Χωρίς εμμονές αλλά με συγκρατημένη αισιοδοξία και θετική προσέγγιση, προμήνυε και τις αλλαγές στο στιλ διαπραγμάτευσης. Παρά ταύτα δεν έλειψαν οι φωνές και οι ψίθυροι για δημοψήφισμα, εκλογές, μετά από διαψεύσεις, δεύτερες σκέψεις, ένα σχέδιο Β που ξανακυκλοφόρησε, οι δηλώσεις Σώυμπλε σε φιλοσοφική διατύπωση για Grexit, «η ερώτηση αυτή σε έναν πολιτικό που φέρει ευθύνη εμπεριέχει ένα άλυτο δίλημμα». 

Προς το τέλος της εβδομάδας φάνηκε να προχωρούν οι συνομιλίες με το Brussels Group, ωστόσο στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη. Και πώς να μην είναι αφού πρόκειται για την κατεξοχήν πολιτική διαφορά των δύο πλευρών. Οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group φαίνεται πως θα συνεχιστούν ώς την Τετάρτη, οπότε συνεδριάζει το Δ.Σ. της Ε.Κ.Τ., το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων εφόσον «υπήρχε στον ορίζοντα μια συμφωνία». Νά τη πάλι η κρίσιμη ημερομηνία ή, καλύτερα, η νέα ημέρα της κρίσεως. Οι σχετικές συζητήσεις, ανέφεραν κοινοτικές πηγές, διεξάγονται σε εποικοδομητικό κλίμα, ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης. Εντούτοις, επισήμαναν ότι απομένουν ακόμη πολλά. Μπροστά σε τέτοιες δηλώσεις ακραίου διπλωματικού υπολογισμού ακόμη και οι χρησμοί της Πυθίας μοιάζουν κρυστάλλινες διατυπώσεις. 

Δεν έχουμε, επομένως, παρά να περιμένουμε. Το Eurogroup της 11ης Μαΐου, τη Συμφωνία ώς το τέλος Μαΐου; Απάντηση δεν υπάρχει.

 

* * *

Η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί, ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, επιτρέπει ύστερα από πολύ καιρό να είμαστε αισιόδοξοι για ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο * 900 χιλιάδες άνεργοι χωρίς κανένα επίδομα από τον Ο.Α.Ε.Δ. * Σεισμός στο Νεπάλ με χιλιάδες νεκρούς * Χρυσός ο Λεπέν με καταθέσεις 2,2 εκατ. ευρώ σε ελβετικές τράπεζες και με διαχειριστή τον θαλαμηπόλο του * Το κονσέρτο της Ευρώπης από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο φέτος την Πρωτομαγιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών * Νέα Εξεταστική για Siemens και Λίστα Λαγκάρντ στη Βουλή * Αποζημίωση για τις Γερμανικές * Αιθίοπες Εβραίοι υπό διωγμό στο Ισραήλ διαδηλώνουν: «Στην Ευρώπη σκοτώνουν Εβραίους για το θρήσκευμά τους και στο Ισραήλ σκοτώνουν Εβραίους επειδή είναι μαύροι» * Η Βαλτιμόρη είναι η έκτη φτωχότερη πόλη των Η.Π.Α., αλλά η αστυνομία της είναι η όγδοη μεγαλύτερη στη χώρα * Την υποχρέωση της Γερμανίας να εξετάσει σοβαρά το ελληνικό αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις τόνισε ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ * Πληροφοριοδότης πήρε 1 εκατ. ευρώ από την επικήρυξη του Χρ. Ξηρού στις αρχές Ιανουαρίου με υπογραφές Δένδια και Σταϊκούρα *

Διαβάστε εδώ το προηγούμενο πολιτικό σχόλιο

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

  ΧΡΟΝΟΣ 25 (05.2015)