ο βρετανικός τύπος για τον συ.ριζ.α. και τον Αλέξη Τσίπρα

 

Από τους βρυχηθμούς του λέοντος των «Times»
μέχρι τα τιτιβίσματα του Dr. House στο twitter

Μυρένα Σερβιτζόγλου

 

«Το 1980 ο Jerry Brown, κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ήταν υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των Η.Π.Α. με σλόγκαν “Θα προστατέψουμε τον πλανήτη, θα υπηρετήσουμε τον λαό και θα εξερευνήσουμε το σύμπαν”. Δεν κέρδισε. Σε αυτές τις ελληνικές εκλογές ένα κόμμα με ακόμα πιο εκκεντρικό πρόγραμμα είναι πρώτο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και ενδέχεται να σχηματίσει αυτοδυναμία».

Έτσι ξεκινούσε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά άρθρα του αγγλοσαξονικού τύπου το Σάββατο, «Οι κίνδυνοι του λαϊκισμού», μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν από τις εκλογές. Ο αρθρογράφος των Times ανέλυε τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, την οποία απέδιδε, πρωτίστως, στην ένταξή της στο ευρώ. «Η Ελλάδα χρειάζεται δραστικά μέτρα λιτότητας εξαιτίας του ελλείμματος, της φοροδιαφυγής και του διογκωμένου κοινωνικού κράτους. Οι δυνάμεις του λαϊκισμού, Αριστεράς και Δεξιάς, δεν μπορούν να διακηρύσσουν ότι τα προβλήματα θα λυθούν τρέχοντας μακριά από αυτά».

Δύο ήταν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του βρετανικού τύπου κατά την προεκλογική περίοδο. Η κριτική στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κυρίως όσον αφορά τις εξαγγελίες του για την οικονομική πολιτική, η οποία θα «πυροδοτήσει το χάος σε ολόκληρη την Ευρωζώνη» σύμφωνα με τους Times, τους Financial Times και τον Guardian, και η σκωπτικότητα για τον αρχηγό του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Ποιος μπορεί να λησμονήσει τα επί καθημερινής βάσεως δημοσιεύματα του Economist για τον εορτασμό των Θεοφανίων με τίτλους όπως «Η θεία επιφοίτηση για την ελληνική Αριστερά» και φωτογραφίες με το λευκό περιστέρι;

Ανάμεσα σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «τραγωδία» και «καταστροφή» σύμφωνα με τους Sunday Times ανήμερα των εκλογών, το Editorial του Guardian έγραφε: «Η άποψη του Guardian για τις ελληνικές εκλογές: σεβαστείτε το αποτέλεσμα. Όποιο κι αν είναι, η Ευρωζώνη δεν πρέπει να απορρίψει την ετυμηγορία των ψηφοφόρων την Κυριακή, αλλά να την αξιοποιήσει». Η Ευρώπη οφείλει να πάρει στα σοβαρά το μήνυμα των ψηφοφόρων και όχι να το αγνοήσει. «Η απάντηση είναι να αλλάξει η πολιτική, όχι οι ψηφοφόροι».

Αφού, λοιπόν, εξάντλησε η βρετανική πένα το μελάνι της για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στράφηκε προς το πρόσωπο που τον εκπροσωπούσε. Ο Independent τον αποκαλούσε «Κομμουνιστή Χάρρυ Πότερ», η Telegraph «Χάρρυ Πότερ» με μαγικά φίλτρα που δεν κάνουν μαγικά. Οι Sunday Times έγραφαν για τον «άθεο Χάρρυ Πότερ που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε έναν νέο κόσμο». «Ο Α. Τσίπρας είναι το αγόρι της διπλανής πόρτας. Δεν είναι παντρεμένος, αλλά είναι πάνω από δύο δεκαετίες με τη σύντροφό του, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο γιους». 

Η Telegraph έκανε ρεπορτάζ για «Το ταπεινό διαμέρισμα από το οποίο ο Έλληνας Τσε Γκεβάρα σχεδιάζει την πτώση της Ευρώπης» περιγράφοντας την περιοχή όπου κατοικεί ο Τσίπρας. Το γεγονός ότι ζει στην Κυψέλη ενισχύει τη δημοτικότητά του. Σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας ο συντάκτης ανέλυε τους λόγους για τους οποίους «αν ήταν Έλληνας, θα έμπαινε στον πειρασμό να ψηφίσει τον μαρξιστή». «Δεν θα είχα πολλά να χάσω. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μοιάζει η λογική λύση απελπισίας. Γιατί “ο μεγάλος παραλογισμός” της Ευρώπης είναι ακόμα πιο παράλογος κι από τον μαθητή του μαρξισμού, Α. Τσίπρα».

O Hugh Laurie, Άγγλος ηθοποιός που υποδύεται τον Dr. House στην ομώνυμη δημοφιλή αμερικανική σειρά, συνηθίζει να σχολιάζει την ελληνική επικαιρότητα με τον δικό του τρόπο. «Bravo Syriza! Must feel like they've just won a giant edition of Storage Wars, but let's hope those boxes are full of good stuff. Καλή τύχη!» τιτίβισε ο ηθοποιός το βράδυ των εκλογών. Κι ο νικητής των εκλογών ευθύς απάντησε: «Thank you, Dr». Το Storage Wars είναι ένα ριάλιτι σόου. Στην Καλιφόρνια, αν περάσουν τρεις μήνες χωρίς να πληρωθεί το ενοίκιο μιας αποθήκης, το περιεχόμενό της μπορεί να δημοπρατηθεί. Το στοίχημα είναι ο αγοραστής, που μπορεί να δει το περιεχόμενο μόνο για πέντε λεπτά έξω από την πόρτα, να βγει κερδισμένος από την αγορά.

Την αγωνία του Dr.House φαίνεται να μοιράζεται και ρεπόρτερ των Financial Times. «Ο Τσίπρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα αποδειχτεί ένας Λούλα ή ένας Τσάβες;». Αφού συνέκρινε τον Α. Τσίπρα με τον Α. Παπανδρέου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συγκυρίες είναι εντελώς διαφορετικές. «Ο αρχηγός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μπορεί να έκανε την εκστρατεία του ως ριζοσπάστης, αλλά ίσως κυβερνήσει ως πραγματιστής. Η πιο ασφαλής πρόβλεψή είναι ότι σε αντίθεση με τον Α. Παπανδρέου, ο Α. Τσίπρας είναι μάλλον απίθανο να απολαύσει οκτώ συνεχή έτη στην κυβέρνηση». 

«Το εργατικό κόμμα έχει έναν νέο ήρωα: τον Α. Τσίπρα», έγραψε η Telegraph την επομένη των εκλογών. «Ο Τσίπρας είναι ο νέος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ή, τουλάχιστον, αυτή είναι “his day job”. Όπου κι αν κοιτάξεις, οι ήρωες της Αριστεράς αποδεικνύονται ψευδοπροφήτες. Για τους ίδιους τους αριστερούς κατ’ αρχάς. Για κάθε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπάρχει ένα C.D.U. Για κάθε Τσίπρα υπάρχει μία Μέρκελ. Για κάθε αγανακτισμένο πολίτη υπάρχει ένας που φοβάται τους καιρούς. Το εκκρεμές της ιστορίας κλίνει προς τα αριστερά. Το ζήτημα είναι τι θα κάνουν οι προοδευτικές δυνάμεις σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν χρήματα να ξοδευτούν. Θα βρουν μία απάντηση και τότε το εκκρεμές θα κλίνει πάλι προς τα δεξιά. Έτσι, γίνεται πάντοτε. Μέχρι τότε, ο Α. Τσίπρας πρέπει να είναι αριστερός για να είναι ο Α. Τσίπρας».

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

  ΧΡΟΝΟΣ 21 (01.2015)