η αποκατάσταση του βιβλίου ως αγαθού

 

Χρήστος Χρυσόπουλος

 

Μολονότι η συγκυρία των πρώτων εβδομάδων μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου είναι τέτοια ώστε το ενδιαφέρον μας να παλινδρομεί διαρκώς ανάμεσα σε όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες και σε εκείνα τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής που παραμένουν εκκρεμή αναμένοντας την έκβασή της (μια συνθήκη που διατυπώνεται από την έκφραση του συρμού: «Άντε να δούμε τι θα κάνουμε κι εδώ μέσα...»), το γεγονός της νέας διακυβέρνησης θέτει με επιτακτικό τρόπο στο τραπέζι την άμεση ανάληψη δράσης, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η απελθούσα συγκυβέρνηση. Είναι αυτό ακριβώς το αίτημα που αναζωογονεί παλαιότερες ιδέες για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων και υπαγορεύει στους τωρινούς κυβερνώντες την ανάγκη να συνθέσουν τη δική τους πολιτική συναιρώντας (ή έστω λαμβάνοντας υπόψη) διατυπωμένες προτάσεις και νέες επινοήσεις.

Στον χώρο του βιβλίου η ζημιά που επήλθε τα προηγούμενα χρόνια ήταν καταστροφική, με κύριους άξονες την αποθέσμιση (κατάργηση φορέων, δράσεων και εργαλείων) και την απορρύθμιση (κατάργηση Ενιαίας Τιμής Βιβλίου). Συνεπώς, η αποκατάσταση του χώρου του βιβλίου περιλαμβάνει ακριβώς αυτά τα δύο: την εκ νέου θέσμιση και ρύθμισή του, καθώς και την απάντηση σε χρόνια ζητήματα (όπως λ.χ. η επαγγελματική και ασφαλιστική αναγνώριση των συγγραφέων).

Σε αυτό το πλαίσιο επαναφέρουμε μια σειρά από ιδέες και προτάσεις που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν στον ΧΡΟΝΟ, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρουμε στην προσπάθεια να συντεθεί μια νέα πρόταση για τον χώρο του βιβλίου.

1. Στόχος η παραγωγή νέων πολιτιστικών αγαθών / Εθνική πολιτική βιβλίου – Εθνική πολιτική για τον πολιτισμό
http://www.chronosmag.eu/index.php/spl-s-pgg-pls-gth.html

2. Ενιαία τιμή για συνταγές μαγειρικής
http://www.chronosmag.eu/index.php/spls-g-sg-g.html

Τέλος παραθέτουμε ένα παλαιότερο άρθρο από το ένθετο «Βήμα Ιδεών» του Βήματος, με ημερομηνία δημοσίευσης 3.10.2008, επειδή λόγω του χρόνου γραφής του (πριν από την –διαφαινόμενη;– «κρίση») ίσως αποβεί χρήσιμο για συγκρίσεις και συμπεράσματα. Αν μη τι άλλο, ας εκληφθεί ως ένδειξη για την καταγωγή της σκέψης του γράφοντος.

http://www.vimaideon.gr/Article.aspx?d=20081003&nid=9962176&sn=%CE%9A%CE%A5%CE%A1%CE

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

  ΧΡΟΝΟΣ 22 (02.2015)