σύγχρονοι συμβολισμοί σε αποστολή πολιτιστικής επιβίωσης

 

 

Κοσμήματα-Σύμβολα του Σήμερα στην έκθεση των 42 δημιουργών
που εγκαινιάζεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

 

Άννα Χασανάκου 
 

H έκθεση «SYMBOLS» επιχειρεί να μας ταξιδέψει στον μυστικό κόσμο των συμβόλων που υπάρχει γύρω μας, για να μας αποκαλύψει κρυμμένες αλήθειες.

Οι λέξεις, στη φωνητική ή στη γραπτή εκδοχή τους, και οι εικόνες δομούν τη γλώσσα που ονομάζεται «Τέχνη» και γίνεται ο μοναδικός, αδιάψευστος μάρτυρας των πιο σημαντικών αιτημάτων της ζωής, από τις απαρχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Ιδιαίτερα η κοσμηματοποιία φαντάζει ως ιδανικός τόπος για να πάρουν υλική μορφή και να μετουσιωθούν αυτά τα θεμελιώδη αιτήματα.

Από την Προϊστορία μέχρι σήμερα, μέσα στο διάβα των αιώνων, σύμβολα έχουν φτάσει σ’ εμάς, μεταφέροντας μυθολογίες, παραδόσεις, λατρείες και θρησκείες, ως τα κύρια δομικά στοιχεία, ως οι απολύτως απαραίτητοι πολύτιμοι λίθοι τού σώματος της Τέχνης. Έχοντας δημιουργήσει μια γλώσσα κοινή και πανανθρώπινη, μεταφέρουν άλλοτε έννοιες ακατάληπτες από τον ανθρώπινο νου που σηματοδοτούν κάτι πέρα και πάνω από τη φυσική μας διάσταση, και άλλοτε μια άμεση ή έμμεση γνώση – πληροφορία.

Εντέλει, όπως κάθε γλώσσα έτσι και τα σύμβολα υπηρετούν τη διαρκή και άσβεστη ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση και επικοινωνία· με τον συνάνθρωπό του, με τον κόσμο που τον περιβάλλει, με τα θεία.

Στη σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία, η ίδια ανάγκη γεννά νέα σύμβολα, τα παλαιότερα αποκτούν καινούριες ερμηνείες, και ένας ολόκληρος κόσμος αναδιαμορφώνεται, ανανεώνεται, εξελίσσεται, καταγράφεται ξανά.

Ποια θα ήταν άραγε τα σύμβολα που θα κληροδοτούσε ο σύγχρονος άνθρωπος στις μελλοντικές γενιές;

Μέσα σε αυτή την αναζήτηση, χρυσός, ασήμι, χαλκός και διάφορα άλλα υλικά μορφοποιούνται σε κοσμήματα από 42 δημιουργούς-εκφραστές του σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος, αντιστέκονται στη φθορά που επιφέρει ο χρόνος και καταφθάνουν ως θραύσματα στο μέλλον, μεταφέροντας κωδικοποιημένες πληροφορίες-σύμβολα της εποχής μας.

Έχοντας, πιθανόν, διανύσει μια μεγάλη περιοχή του χρόνου, τα σύμβολα αυτά θα αποκωδικοποιηθούν, όταν ανακαλυφθούν κάπου για πρώτη φορά στο μέλλον, αποτελώντας μια σημαντική σειρά δειγμάτων του δικού μας, υλικού πολιτισμού, και μεταφέροντας τις αξίες, τα ήθη και τον καμβά των ιδεολογιών τού σήμερα.

Τι επιλέγουν να διασώσουν από το σήμερα;

Ποιες πληροφορίες μεταφέρουν για τη ζωή και τη σκέψη μας;

Ποιες αξίες προωθούν;

Ποια αδικία φωνάζουν στο αύριο;

Ποια ομορφιά στέλνουν στο μέλλον;

Τα «Symbols»-κοσμήματα μας καλούν σε μια ευφάνταστη διαδρομή, όπου το παρελθόν ερμηνεύεται με νέα εργαλεία, το παρόν καταγράφεται, και οι πληροφορίες ταξιδεύουν στο μέλλον, έχοντας ως οδηγό την έμπνευση και ως μέσο την Τέχνη!

(Διαβάστε το δελτίο τύπου εδώ)

  ΧΡΟΝΟΣ 14 (06.2014)  


files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

ΧΡΟΝΟΣ 2014