Άρθρο γνώμης του Wolfgang Munchau στους FT για τις θετικές συνέπειες της απόρριψης του προγράμματος των δανειστών και ενός Grexit μακροπρόθεσμα

 

Failure to agree to bailout increases probability of Grexit”. Άρθρο του Wolfgang Munchau στους FT με τίτλο “Η αποτυχία για συμφωνία οικονομικής βοήθειας αυξάνει τις πιθανότητες ενός Grexit”. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα των δανειστών θα επέφερε ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή. Το σημαντικό δεν είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά ότι απέρριψε τις προτάσεις των δανειστών, οι οποίες θα διαιώνιζαν την ύφεση της ελληνική οικονομίας για χρόνια. Αυτή αποτελεί και την πιο λογική απόφαση που έχει λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση. Μία έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ θα έχει περισσότερο βραχυπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα. Όμως μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα θα ήταν θετικά. Το πρόγραμμα των δανειστών αποτελούσε μία version της κόλασης του Δάντη.

Το δημοψήφισμα δεν έχει κανένα νόημα. Γιατί ακόμη κι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα των δανειστών. Δεν υπάρχει πλειοψηφία στις χώρες των δανειστών για ένα καινούργιο πρόγραμμα. Ούτε οι Γερμανοί θα κάνουν κάτι χωρίς το ΔΝΤ.

Η προσωπική εκτίμηση του αρθρογράφου είναι ότι η ΕΚΤ θα περιορίσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ρευστότητας (ELA), εξαναγκάζοντας την Ελλάδα για επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και την χρήση ενός δικού της νομίσματος.

Αυτό δεν μπορεί να το ανατρέψει ούτε ένα δημοψήφισμα. Το ζήτημα είναι η ΕΚΤ θα πατήσει την σκανδάλη; Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε ρήξη. Και το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό. Αλλά τουλάχιστον τώρα υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές. Ούτε όμως θα είναι και το χειρότερο αποτέλεσμα. Όμως, για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ο εφιάλτης έχει μόλις αρχίσει. 

 

Επιμέλεια: Μυρένα Σερβιτζόγλου

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

  ΧΡΟΝΟΣ 26 (06.2015)