ενιαία τιμή βιβλίου: σχόλια και απόψεις βιβλιοπωλών

 

Ράνια Κοκκίνη
βιβλιοπωλείο «Πυξίδα», Θεσσαλονίκη

17.03.14 

Όλους αυτούς που κόπτονται για το φτηνό βιβλίο
να τους ρωτήσω θα ’θελα δυο-τρία πραγματάκια:
Ποια φτήνια οραματίζονται και ποιος την ωφελείται;
Μήπως και τ’ αποτέλεσμα θα είναι τα βιβλία
να γράφονται συχνά πυκνά επί παραγγελία,
σε κάκιστο, φτηνό χαρτί, φροντίδα ουδεμία;
Ρολά θα κατεβάσουμε οι λάτρεις του βιβλίου.
Θα ράβουνε, θα κόβουνε οι λίγοι που θα μείνουν,
δεκάρα δε θα δίνουν.

Και πόση φτήνια αντέχουμε ακόμη στη ζωή μας;

 

 

Γιώργος Αλισάνογλου
βιβλιοπωλείο «Σαιξπηρικόν», Θεσσαλονίκη

17.03.14

Η κατάργηση της ενιαίας τιμής ανοίγει τον δρόμο σε μια ολιγοπωλιακή αγορά. Το αποτέλεσμα θα είναι τα παραδοσιακά μικρά και μεσαία ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία να συρρικνωθούν και να κλείσουν. Θα χαθεί ο πλουραλισμός στα σημεία πώλησης και αυτό σημαίνει υποχώρηση του ποιοτικού βιβλίου, πλήγμα στον πολιτισμό μας και στη γλώσσα, αδιαφορία για τη μόρφωση και την παιδεία μας. Μέσα στην κρίση, μικρά βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι θα οδηγηθούν σε λουκέτο, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης στην αγορά του βιβλίου. Ζητάμε μια νέα ηθική-πολιτική του πολιτισμού.

 

 

Κώστας Καπέλλας
βιβλιοπωλείο «Πολύεδρο», Πάτρα

16.03.14

Ο νόμος για την ενιαία τιμή του βιβλίου φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τον Ζακ Λανγκ, υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης Μιττεράν. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν νόμο που υπερασπίζεται την πολυφωνία στον χώρο των ιδεών απέναντι σε μεγάλα τραστ, όπως η Fnac, που ήθελαν να μονοπωλήσουν τα σημεία πώλησης του βιβλίου. Στην Ελλάδα η ενιαία τιμή του βιβλίου ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε η επιτροπή που είχε φτιάξει η Μελίνα Μερκούρη (Εθνική Επιτροπή για το Βιβλίο). Τα δύο βασικότερα ζητήματα τα οποία προσπαθούσε να προωθήσει η επιτροπή ήταν να δημιουργηθεί ένα κέντρο βιβλίου που θα προσπαθούσε να δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα των ανθρώπων της αγοράς του βιβλίου, και το δεύτερο ήταν να καθιερωθεί επιτέλους και στην Ελλάδα η ενιαία τιμή του βιβλίου. Το πρώτο φτιάχτηκε αμέσως. Το δεύτερο, επειδή δεν άρεσε στον κ. Μικρούτσικο, το πέταξε στο καλάθι των αχρήστων και έπρεπε το 1998 να πείσουμε τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο να φτιαχτεί επιτέλους ο νόμος για την ενιαία τιμή του βιβλίου (ο νόμος για την ενιαία τιμή του βιβλίου που ψηφίστηκε καθυστερημένα στην Ελλάδα είναι από τους πιο ελαστικούς στην Ευρώπη. Δέσμευε την τιμή του βιβλίου για 2 χρόνια με ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό έκπτωσης 10%, όταν στη Γαλλία η δέσμευση των νέων βιβλίων είναι 3 χρόνια με ανώτατο ποσοστό 5%). Ο νόμος αυτός υπερασπίζεται λοιπόν και το βιβλιοπωλείο και το βιβλίο. Στη Δανία πριν από 4 χρόνια ο νόμος αυτός καταργήθηκε, με αποτέλεσμα να διαλυθούν τα σοβαρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία. Το μόνο που υπάρχει πλέον είναι ορισμένα νάιλον σουπερμάρκετ που πουλάνε τα ευπώλητα βιβλία και τίποτε άλλο.

 

 

βιβλιοπωλείο «Απρόβλεπτο», Ηλιούπολη

17.03.14

Διατηρούμε εδώ και 30 χρόνια ένα βιβλιοπωλείο στην Ηλιούπολη. Ένα «καθαρόαιμο» μικρό βιβλιοπωλείο. Με την κατάργηση της ενιαίας τιμής θα είναι αδύνατο να επιβιώσουμε. Θα χαθούμε κι εμείς που πιστεύουμε ότι προσφέρουμε στον πολιτισμό της πόλης μας, αλλά θα χαθούν και όλες οι εκδόσεις που δεν έχουν τον χαρακτήρα του «ευπώλητου». Μικρά διαμάντια που ανθούν, παρ’ όλη την κρίση, θα πάψουν να εκδίδονται. Το βιβλίο δεν θα είναι πια και πολιτιστικό προϊόν αλλά μόνο εμπορικό... Αλίμονό μας...

 

 

Μανόλης Παπουτσάκης
βιβλιοπωλείο «Παπουτσάκης», Ηράκλειο Κρήτης

15.03.14

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΛΒΙ

Κοινοποίηση: Π.Ο.Ε.Β., Σ.Ε.Β.Α., Σ.Ε.Κ.Β.

Αγαπητοί συνεργάτες,

Ενημερώθηκα για τις πρόσφατες ενέργειες της Ένωσής σας σχετικά με το πρόβλημα της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου. Η αλήθεια είναι πως στο συγκεκριμένο θέμα η ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ. έχει κρατήσει σταθερή πορεία αντίθεσης στις διαφαινόμενες προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει την Ε.Τ.Β. Θεωρώ ότι η επιχειρηματολογία του κλάδου είναι πλούσια και τεκμηριωμένη, καθώς επίσης αξιοσημείωτη είναι η σύμπνοια μεταξύ των φορέων και συλλογικοτήτων του χώρου του βιβλίου μπροστά στο εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό ενδεχόμενο.

Δεν επιθυμώ να χρησιμοποιήσω την ιδιότητά μου στον Σύλλογο του Ηρακλείου, ωστόσο πιστεύω πως οι περισσότεροι συνάδελφοι θα συμφωνήσουν με τις παρακάτω παρατηρήσεις μου. Το πρώτο ζήτημα είναι ότι ένας συνδικαλιστικός αγώνας είναι εξ ορισμού πολιτικός. Όποιος δεν τον αντιλαμβάνεται σαν τέτοιο, ματαιοπονεί. Παρατηρώ πως στις τοποθετήσεις της Ένωσης μέχρι τώρα απουσιάζει οποιαδήποτε πολιτική αποτίμηση της κυβερνητικής επιδίωξης της κατάργησης της Ε.Τ.Β. Είναι μια ενέργεια μεμονωμένη; Είναι αποκομμένη και ξένη προς την υπόλοιπη κυβερνητική πολιτική; Υπακούει σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική στόχευση; Είναι αψυχολόγητη ενέργεια που στηρίζεται σε εσφαλμένη πληροφόρηση και εκτιμήσεις; Είναι μήπως μια επιλογή που ακολουθεί τη λογική της συρρίκνωσης του λιανικού εμπορίου; Είναι μια τακτική αποδυνάμωσης της εγχώριας αγοράς που στρατηγικά θα ωφελήσει την περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου; Είναι μια ψυχρά υπολογισμένη κίνηση που πιθανόν αξιώθηκε από πολιτικούς φίλους; Ποιους θα ωφελήσει αυτή η απόφαση εάν εφαρμοστεί; Ποιους θα ζημιώσει;

Λυπάμαι πολύ, αλλά αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε σαν να μην υπάρχουν. Επίσης, στα ερωτήματα αυτά οι απαντήσεις πρέπει να είναι απόλυτα σαφείς και ξεκάθαρες. Όπως είναι, ας πούμε, οι απόψεις του κ. Χατζηδάκη, του ανεκδιήγητου κ. Σκορδά, του κ. Τρικεριώτη και φυσικά του απαραίτητου κ. Μανδραβέλη.

Ένα δεύτερο σημείο που θα ήθελα να τονίσω είναι οι τρόποι του αγώνα. Επ’ αυτού νομίζω πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και ενέργεια σε κινήσεις που –πιθανόν– θα αποδειχθούν μάταιες. Πληροφορούμαι ότι η συμμετοχή εκδοτών και βιβλιοπωλών στην κινητοποίησή μας είναι υποτονική. Επίσης, η συμμετοχή δημοσιογράφων στη συνέντευξη τύπου των φορέων του βιβλίου υπήρξε φτωχή. Γιατί; Μήπως οι συνάδελφοι θεωρούν την όλη προσπάθεια μάταιη; Μήπως το θέμα της Ε.Τ.Β. δεν είναι κατανοητό από τους εκπροσώπους του Τύπου; Θεωρώ πως η συνεννόηση με τους συναδέλφους είναι επιβεβλημένη, αλλά για να γίνει πράξη, πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία μας για να νοικοκυρέψουμε τον χώρο μας και να αποκαταστήσουμε σύγχρονους όρους συνεργασίας. Για να γίνει αυτό, δεν χρειαζόμαστε μόνο ένα νέο θεσμικό πλαίσιο αλλά προπάντων πολιτική βούληση, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με νέα πολιτική βιβλίου, τουλάχιστον στο μέρος που μας αναλογεί. Επίσης μια τέτοια αντιμετώπιση θα ισοδυναμούσε με απαίτηση νέας (αν δεχτούμε ότι υπήρχε παλιά) πολιτικής βιβλίου από την Πολιτεία. Με τη συνεννόηση μεταξύ μας δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως ο κλάδος θα συνεχίσει σύσσωμος να εργάζεται με τις αρχές που κατέστησαν την Ε.Τ.Β. αναγκαία, εκσυγχρονίζει τις σχέσεις του, αναθεωρεί τη στάση του απέναντι στην επίσημη Πολιτεία και απομονώνει όσους με τις ενέργειές τους θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του πλουραλισμού και τη συνέχιση της δραστηριότητας των μικρών και των μεσαίων βιβλιοπωλείων. Αν δεν πείσουμε ότι σοβαρολογούμε, δεν θα πλησιάσουν οι συνάδελφοι, αφού πιστεύουν πως οι εκδότες τους καλούν σε έναν αγώνα δικό τους για να τους εγκαταλείψουν πρακτικά μετά από το όποιο τέλος του.

Όσο για τον χώρο του έντυπου Τύπου, δίνει την αίσθηση ότι εγκαταλείπει τον κλάδο μας στην πιο κρίσιμη για εμάς στιγμή, αφού όμως έχει ωφεληθεί τα προηγούμενα χρόνια με διαφημιστική ύλη και χορηγίες ενθέτων και αφιερωμάτων που τώρα καταργεί. Εν τω μεταξύ τα μεγαλύτερης κυκλοφορίας έντυπα και οι ηλεκτρονικές σελίδες τους προσφέρουν χώρο σε κάθε αβασάνιστη-απίθανη άποψη που διατυπώνεται με τον πιο απλοϊκό τρόπο. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=560211. (Νά ποιος είναι ο πραγματικός λαϊκισμός.)

Τώρα είναι η ευκαιρία να λυθούν τα προβλήματα με τα συνεχή παζάρια, με τις εφημερίδες-βιβλιοπωλεία, με την προνομιακή μεταχείριση των αλυσίδων έναντι όλων των άλλων, με τις υπερτιμολογήσεις και τις αιτίες που τις δημιουργούν, με την ασύστολη υπερκοστολόγηση του εκπαιδευτικού βιβλίου από τους εκδότες και τους εισαγωγείς του ξενόγλωσσου βιβλίου. Αυτά οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Αλλά πρέπει και η ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ. να δηλώσει αν αναγνωρίζει πως η ίδια ή τα μέλη της αποτελούν παράγοντα δημιουργίας και γιγάντωσης αυτών των προβλημάτων.

Για να μη σας κουράζω περισσότερο, νομίζω πως πρέπει η ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ., καθώς και τα άλλα σωματεία εκδοτών, καθώς και όλα τα σωματεία που εμπλέκονται στον κύκλο του βιβλίου, να δηλώσουν απερίφραστα προς τους «πρόθυμους δήμιους» του βιβλίου και του πολιτισμού γενικότερα, καθώς και της παιδείας, της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών δικαιωμάτων, των δημοκρατικών κατακτήσεων, των συνταγματικών θεσμών, της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας, ότι ο χώρος του βιβλίου δεν θα στέρξει στην εξόντωσή του. Δεν θα αποδεχτεί την παράδοσή του σε αυτούς που έγιναν σημαντικοί επειδή ξέπλυναν βρόμικο χρήμα (και τώρα τους καλούν οι εισαγγελείς), αντί να χρησιμοποιήσουν την εργατικότητα, τη φαντασία και την επιστημοσύνη τους. Δεν θα παραδοθούν εκδότες και βιβλιοπώλες, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και αυτοδημιούργητοι, στους επικίνδυνους και κυνικούς νεόπλουτους, που το μόνο τους προσόν είναι οι υψηλές τους γνωριμίες στους υπουργικούς διαδρόμους.

Ελπίζοντας σε μιαν απάντησή σας

Ευχαριστώ για την προσοχή σας

Μανόλης Παπουτσάκης

Ηράκλειο Κρήτης

ΥΓ. Στον χρόνο που μεσολάβησε από την πρώτη σύνταξη της επιστολής μου αυτής έως σήμερα, με πρόλαβε η δεύτερη επιστολή της ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ. προς τον κ. Μανδραβέλη. Απορώ πώς είναι δυνατόν ένας συνδικαλιστικός-επαγγελματικός φορέας που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικότατο τμήμα του κλάδου να αναδεικνύει «προνομιακό» συνομιλητή του έναν σχολιογράφο-blogger. Στο τέλος αυτής της συζήτησης θα αντιληφθείτε το μάταιον του πράγματος, δηλαδή να προσπαθείς να πείσεις κάποιον που δεν ενδιαφέρεται να πεισθεί, αφού έχει ήδη αποφασίσει… «με ποιον θα πάει και ποιον θ’ αφήσει». 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ηράκλειο, 10 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΣ

κο Κεγκέρογλου Βασίλειο, υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,

κο Αυγενάκη Ελευθέριο,

κα Διακάκη Μαρία,

κο Κεφαλογιάννη Εμμανουήλ,

κο Κριτσωτάκη Μιχαήλ,

κο Μαριά Επαμεινώντα (Νότη),

κο Μιχαλογιαννάκη Ιωάννη,

κο Σενετάκη Μάξιμο

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε.

Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (Ε.Β.Ε.Η.)

Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η.)

Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου (Ε.Σ.Η.)

 

Κύριοι βουλευτές του Ηρακλείου,

Όπως πληροφορούμαστε, σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νέο νομοσχέδιο με παρεμβάσεις στον χώρο του εμπορίου. Μία από αυτές είναι και η προτεινόμενη από την έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. κατάργηση του νόμου περί της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου (2557/1997).

Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε με περιττά επιχειρήματα για την ανάγκη που επέβαλε τη θεσμοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου πολλά χρόνια μετά την εφαρμογή του στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε να σας παραθέσουμε την πληθώρα των στοιχείων που όλοι οι φορείς του κλάδου μας επισημαίνουν ότι συνηγορούν υπέρ της διατήρησης του νόμου αυτού. Τονίζουμε απλώς ότι και η ίδια η επίσημη πολιτεία μέχρι και σήμερα συμφωνεί με αυτές τις διαπιστώσεις, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς αν ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα του βιβλίου στην Ελλάδα. (http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=2505&cnode=536)

Θα περιοριστούμε να σας θυμίσουμε ότι η Ενιαία Τιμή Βιβλίου δεν θεσπίστηκε για να προστατεύσει ένα εμπορικό προϊόν αλλά ένα πολιτιστικό προϊόν. Θα σας θυμίσουμε ότι δεν θεσπίστηκε για να προστατεύσει μια συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών αλλά την ιδέα του πλουραλισμού και της διάδοσης των ιδεών. Και ότι σύμφωνα με όλες τις αιτιολογήσεις του νόμου σε όσες χώρες εφαρμόζεται, θεωρήθηκε αναγκαίος για την προάσπιση της Δημοκρατίας και την υπεράσπιση των πολιτών εκείνων που επιμένουν να επιλέγουν τι θα διαβάσουν, που θεωρούν αναγκαία την αυτομόρφωσή τους σαν προϋπόθεση συμμετοχής τους στον δημόσιο βίο.

Μέχρι τώρα κανένας φορέας, από όσους σχετίζονται με το βιβλίο στην Ελλάδα, δεν αμφισβήτησε τον νόμο της Ενιαίας Τιμής. Όλοι τον υπερασπίζονται. Όλοι απαιτούν να μην καταργηθεί. Αντίθετα, οι όποιες πιθανές δυσλειτουργίες στην αγορά του βιβλίου σχετίζονται με παραλείψεις και αδράνεια στην εφαρμογή του, που στις άλλες χώρες είναι αυστηρότατη. Σύσσωμος ο κόσμος του βιβλίου από τους δημιουργούς-συγγραφείς, τους εκδότες –μικρούς και μεγάλους–, τους υπαλλήλους βιβλίου, μέχρι τους διανομείς-βιβλιοπώλες έχουν διατυπώσει εμφατικά και αιτιολογημένα την αντίθεσή τους σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Αλήθεια, γιατί, ενώ σε πλείστα άλλα θέματα πρέπει να υιοθετήσουμε τις πρακτικές των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, σπεύδουμε σε αυτό να διαφοροποιηθούμε; Ποιοι ενοχλούνται από την Ενιαία Τιμή;

Σας καλούμε να πάρετε θέση υπέρ των επαγγελματιών του κλάδου. Να επικοινωνήσετε με τους ανθρώπους του βιβλίου και να τους στηρίξετε. Η οικονομική συγκυρία έχει πλήξει τον κλάδο μας σημαντικά, η έλλειψη κανόνων έχει γεμίσει την αγορά του βιβλίου με πειρατές και τυχάρπαστους που αύριο θα έχουν κρυφτεί. Απεναντίας, οι βιβλιοπώλες –και στην πόλη μας– για χρόνια δίνουν τον δικό τους αγώνα εκσυγχρονισμού και επιβίωσης ταυτόχρονα. Η κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου θα μας καταδικάσει σε μαρασμό και παραίτηση. Είμαστε αποφασισμένοι ν’ αντισταθούμε και να καταγγείλουμε όλους όσοι με τη στάση τους επιτρέψουν τέτοια πισωγυρίσματα.

Κύριοι βουλευτές του Ηρακλείου, σε λίγες ημέρες θα σας καλέσουν να υπερψηφίσετε την κατάργηση ενός νόμου που μέχρι τώρα λειτούργησε ευεργετικά για τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα, που αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν διαθέτει πλούσιους. Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης θα είναι άμεσες. Οι αλυσίδες και τα υπερκαταστήματα θα επιτεθούν στις τιμές. Και οι βιβλιόφιλοι θα νομίζουν πως οι τιμές των βιβλίων μειώνονται, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που θα μειωθεί είναι οι διαθέσιμοι ποιοτικοί μη εμπορικοί τίτλοι βιβλίων, καθώς και τα μικρά και τα μεσαία βιβλιοπωλεία, δηλαδή αυτά που αντιστέκονται στη μαζικοποίηση των συμπεριφορών και στην ομογενοποίηση των ιδεών. 

Με τιμή

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Β.Η.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

Ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ηρακλείου προσθέτει τη φωνή του σε όλες αυτές τις φωνές που διαμαρτύρονται για την επιμονή της κυβέρνησης να αποδομήσει μία από τις σοβαρότερες θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν στον χώρο του βιβλίου στη χώρα μας: την Ενιαία Τιμή Βιβλίου (Ε.Τ.Β.).

Η ελληνική πολιτεία σε μια σπάνια επίδειξη πολιτικής οξυδέρκειας άκουσε το καθολικό σχεδόν αίτημα του κλάδου μας –εκδοτών και βιβλιοπωλών– και θεσμοθέτησε το 1997 την Ε.Τ.Β., όπως είχε γίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παλιότερα. Στόχος αυτού του μέτρου ήταν να προστατέψει το ποιοτικό βιβλίο στην Ελλάδα, καθώς και τους δημιουργούς, εκδότες και βιβλιοπώλες που το υπηρετούν. Αποτέλεσε ένα εργαλείο που υποστηρίζει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των ιδεών, αφού δίνει στήριγμα στα βιβλία, που από τη φύση τους είναι αντιεμπορικά και απευθύνονται σε μη ευρύ κοινό. Τα βιβλία, δηλαδή, που κατά γενική παραδοχή προάγουν τη μόρφωση, την παιδεία και τελικά τη δημοκρατία. Παράλληλα δόθηκε χώρος και στην ελεύθερη εμπορική δράση, καθώς η δέσμευση για Ε.Τ.Β. δεν απέκλειε την έκπτωση στους αναγνώστες, αλλά και αφορούσε μόνο τα βιβλία που είχαν εκδοθεί ή ανατυπωθεί μέσα στην τελευταία διετία.

Ο νόμος της Ε.Τ.Β. από τη μια βοήθησε τους μικρούς εκδότες και βιβλιοπώλες να υπάρξουν, ενώ από την άλλη δεν εμπόδισε –όπως όλοι μπορούν να διαπιστώσουν– την επέκταση των μεγάλων. Αλήθεια, αυτό ποιον έβλαψε; Επίσης, επέτρεψε ακόμα και σε εμπορικούς εκδότες να συμπεριλάβουν στους καταλόγους τους βιβλία με χαμηλή εμπορική απήχηση, αλλά απαραίτητα για τη συμπλήρωση της βιβλιογραφικής πληρότητας πολλών επιστημονικών κλάδων.

Τώρα, αυτοί που διαλέγουν βιβλία μόνο από τις στοίβες των αλυσίδων, αυτοί που διαλέγουν τα βιβλία που μπορούν να υποστηρίξουν διαφημιστικά μόνο οι μεγάλοι εκδότες, οι ίδιοι αυτοί που μπορούν να επισκεφτούν τα βιβλιοπωλεία μόνο τις Κυριακές(!), αποφάσισαν πως η Ε.Τ.Β. αποτελεί απαράδεκτο προστατευτικό μέτρο για το βιβλίο και πρέπει να καταργηθεί. Αγνοούν τις εκκλήσεις ακόμα και των μεγαλύτερων εκδοτών στην Ελλάδα, των βιβλιοπωλών, των διανομέων, των δημιουργών. Όπως πάντα, αυτοί γνωρίζουν καλύτερα. Περιφρονούν την εμπειρία εφαρμογής του νόμου της Ε.Τ.Β. μέχρι σήμερα, την επιμονή των περισσότερων χωρών στην υπεράσπισή της, αδιαφορούν για τα ίδια τα στοιχεία.

Η αλήθεια είναι πως στις χώρες που υπάρχει Ε.Τ.Β., τηρείται με φανατισμό, επικαιροποιείται για να λειτουργεί αποτελεσματικά, τονίζεται εμφατικά πως το βιβλίο δεν είναι ένα απλό καταναλωτικό προϊόν. Αυτό όμως που σίγουρα υπάρχει στις χώρες αυτές είναι επίσημη πολιτική για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες. Η Ε.Τ.Β. απλώς συμπληρώνει μια ολόκληρη δέσμη μέτρων που στηρίζουν τη γνώση, τη μόρφωση, την εκπαίδευση σαν μέσα προάσπισης της δημοκρατίας και της προόδου. Ακριβώς αυτά που λείπουν διαχρονικά από την ελληνική Πολιτεία.

Αν η Ε.Τ.Β. είχε σαν στόχο να υπερασπιστεί μόνο τα μικρά βιβλιοπωλεία και τους μικρούς εκδότες, εύκολα θα λέγαμε πως μπορούμε και χωρίς αυτούς. Αλλά αυτό που προέχει είναι να εξασφαλίσουμε πως πληθώρα βιβλίων που σήμερα κρίνονται αντιεμπορικά και χαμηλής ζήτησης θα συνεχίσουν να εκδίδονται. Αυτό που προέχει είναι να εξασφαλίσουμε πως όλοι οι βιβλιόφιλοι θα βρίσκουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν και τους ολοκληρώνουν ως πολίτες και ως ανθρώπους. Αν κάποιοι ακόμα κι αυτό δεν το κατανοούν, πώς επιμένουν ότι μπορούν να μας σώσουν; Πώς ισχυρίζονται ότι εργάζονται για το μέλλον αυτού του τόπου;

Ο Σ.Ε.Β.Η. σας καλεί να στηρίξετε με τις δυνάμεις και το κύρος που διαθέτετε τη μάχη των ανθρώπων του βιβλίου, ώστε να μην καταργηθεί η Ε.Τ.Β. Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες:

— θα πληγεί το βιβλίο, ιδιαίτερα το σοβαρό βιβλίο και τελικά ένα σημαντικό στήριγμα του πολιτισμού στη χώρα μας,

— θα πληγεί η προσπάθεια που κάνουν οι παραγωγοί –μικροί και μεγάλοι– να εκδώσουν σπουδαία, πλην όμως αντιεμπορικά, έργα,

— θα κλείσουν επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζομένων θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Καλούμε τους φίλους του βιβλίου, τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, τα πολιτικά κόμματα, τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όλους τους ενεργούς πολίτες να υπερασπιστούν την Ενιαία Τιμή Βιβλίου. 

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Β.Η.

Ηράκλειο, 5.12.2013

 

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

 

 

  ΧΡΟΝΟΣ 11 (03.2014)