ευκαιρία να αλλάξει το ιστορικό παράδειγμα

 

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

 

Μεγάλωσε σε τουρκοκυπριακό γκέτο, πήρε διδακτορικό δίπλωμα πολιτικών και κοινωνικών επιστημών στη Γερμανία, βραβεύτηκε από την Τουρκία, παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλία, διδάσκει στη Λευκωσία, ενώ μιλά και γράφει στην τουρκική, στην ελληνική, στην αγγλική, στη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα. Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι από τους πλέον οξυδερκείς μελετητές της νεότερης ιστορίας της Τουρκίας, του κυπριακού προβλήματος και του εθνικισμού. Και κυρίως είναι ένας μαχητικός αγωνιστής για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι η οικογένειά του προσφυγοποιήθηκε στη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων του 1963-64…

 

— Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή μετά τις τελευταίες εξελίξεις; 

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι γίνονται πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Τουρκία αυτή την περίοδο. Καταρχήν η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού Ζητήματος. Στις 21 Μαρτίου ο Οτσαλάν κάλεσε τους Κούρδους σε κατάπαυση πυρός. Στην πεντασέλιδη επιστολή που διαβάστηκε μπροστά σε δύο εκατομμύρια Κούρδους, στα τουρκικά και τα κουρδικά, τονίζεται ότι οι Κούρδοι δεν αμφισβητούν τα εθνικά σύνορα της Τουρκίας – κάτι που σημαίνει ότι η πρόταση για ένα κράτος-ένα έθνος έχει γίνει αποδεκτή. Επιπλέον, τονίζεται η ισλαμική αδελφοσύνη και ανακοινώνεται ο τερματισμός της διεκδίκησης των κουρδικών αιτημάτων μέσω του ένοπλου αγώνα. Έτσι, νομιμοποιούμαστε να πιστεύουμε πως ετοιμάζεται μια λύση που θα περιορίζεται σε ένα μοντέλο που εγώ θα το χαρακτήριζα πολιτισμικής αυτονομίας, βάσει του οποίου εξασφαλίζεται η χρήση της κουρδικής γλώσσας στην παιδεία. Παράλληλα, ετοιμάζεται και μια αλλαγή στο Σύνταγμα της Τουρκίας η οποία αποσυνδέει την έννοια του πολίτη από την έννοια του Τούρκου και καθορίζει ότι «κάθε πολίτης είναι πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας». Επιπλέον, εάν οι πληροφορίες μου είναι σωστές, ο Οτσαλάν θα αποφυλακιστεί αλλά θα παραμείνει στο νησάκι σε ένα σπίτι. 

Η στιγμή που το Κουρδικό οδεύει προς επίλυση δεν είναι τυχαία, καθώς συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην περιοχή. Υπάρχουν εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία, και η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι προκειμένου να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην περιοχή θα πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τους Κούρδους. Από την άλλη, και οι Κούρδοι ουσιαστικά συνομοσπονδιοποιούνται. Το άλλο ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός είναι η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, κάτι που επιτεύχθηκε μέσω της μυστικής διπλωματίας των Η.Π.Α. Νομίζω ότι η Αραβική Άνοιξη ήταν καθοριστική στην αλλαγή στάσης του Ισραήλ καθώς άρχισε να νιώθει πλέον απομονωμένο στην περιοχή. Νομίζω ότι και σε αυτό το επίπεδο θα δούμε ραγδαίες εξελίξεις.

 

ΧΡΟΝΟΣ, τεύχος ΜΗΔΕΝ, σελ. 24 < προηγ. σελίδα     |     επόμ. σελίδα >