πολιτικό σχόλιο

 

Μυρσίνη Ζορμπά

17/4/2015

Μακρύ ταξίδι της νύχτας μέσα στη μέρα

 

Ο σκληρός Απρίλης μπήκε με απειλητικό καιρό και εξίσου απειλητικές πολιτικές προβλέψεις. Το τελευταίο 15θήμερο όλα τα μέτωπα συνέχισαν να είναι ανοιχτά πριν και μετά το Πάσχα, με μια μικρή ανακωχή ίσα ίσα για την Ανάσταση. Η «κραυγή αγωνίας» από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Πανούση σε πρωτοσέλιδο άρθρο των Νέων με το ερώτημα «Νοείται Αριστερά του τίποτα;» αναφορικά με την κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από μια χούφτα αντιεξουσιαστές προκάλεσε ως πολιτικός χειρισμός αλλά επί της ουσίας ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Αντιμετώπιζε με επιχείρημα την αμφισημία μεταξύ «προκλητικής εισβολής» και «ανώδυνης διαμαρτυρίας». Σε κάθε περίπτωση, 17 ημέρες κατάληψη ήταν πολύ. Κι αυτό, τη στιγμή που με το νομοσχέδιο για την ανακούφιση και τον, κατά το δυνατόν, εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχτηκε τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης ότι τάχα θα απελευθερώσει εγκληματίες, τρομοκράτες και βιαστές. Δεν τους έλεγε τίποτε το 98% αναπηρίας και μιλούσαν για φωτογραφικές διατάξεις χωρίς να κάνουν τον κόπο να ρίξουν μια ματιά σε ανάλογα μέτρα άλλων χωρών για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Κράτος δικαίου, αστυνομία, δικαιοσύνη, ευαίσθητα φίλτρα μιας πολιτικής κρίσης υπόκωφης αλλά εκρηκτικής όσο και η οικονομική.

Κραυγές, ψίθυροι, αγκάθια, διαρροές, μισές αλήθειες στην οικονομία που συνέχισε να βαδίζει στον γολγοθά της διαπραγμάτευσης. Δεν γνωρίζω την αναλογία πολιτικής και τεχνικής διαπραγμάτευσης που εφαρμόζεται, αλλά νομίζω πως ακούω να επαναλαμβάνεται πια σταθερά ένα μοτίβο που έχει παγιωθεί, εμπλουτιστεί και σχηματοποιηθεί κι από τις δύο πλευρές. Το ερώτημα είναι επομένως εάν θα πάμε έτσι σούρνοντας ή θα περάσουμε τον Ρουβίκωνα. Πάντως στη φάση αυτή τον σταυρό του μαρτυρίου σήκωσε ο σκληρός πυρήνας των μεταρρυθμίσεων. Εργασιακά, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις βρήκαν τις δύο πλευρές στα χαρακώματα. Ομοβροντίες εκατέρωθεν. Ο ανεξάρτητος και αντικειμενικός(!) Τύπος της Γερμανίας σφυροκοπά με κακεντρεχή σχόλια κάθε πολιτική διατύπωση, κάθε λέξη, κάθε ανάσα κόπωσης. Στην αναζήτηση εναλλακτικών αναμονές, πολλές αναμονές και αοριστία, πότε από το ταξίδι στη Ρωσία και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον παγερό σαν Σιβηρία Πούτιν τη Μεγάλη Τετάρτη, πότε από το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, ενώ στον ορίζοντα εξακολουθούν να ξεπροβάλλουν νέες ημερομηνίες-σταθμός, η 19η Απριλίου, η απειλή της 24ης και της 29ης Απριλίου και στο βάθος, Ιούνιος. Όλες ξεχνιούνται την επομένη, την ώρα πού νέες γεννιόνται με τυμπανοκρουσίες. Μου θυμίζουν τον θάνατο της εφτάψυχης Μεταπολίτευσης που είχε αναγγελθεί από βαθυστόχαστους αναλυτές άπειρες φορές. 

Έντιμος συμβιβασμός ή ρήξη; Αυτό είναι το αμλετικό δίλημμα της εποχής. Έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στον έντιμο συμβιβασμό, αλλά κανείς δεν ξέρει εάν θα αποτελεί την τελευταία λέξη σ’ αυτό το μακρύ ταξίδι της νύχτας μέσα στη μέρα. Απειλητικό το σκοτάδι, το ξέρουν και το ξέρουμε, το ξέρει κι ο μπαμπούλας. Τουλάχιστον το ταξίδια δεν μοιάζει να είναι σικέ. Το πολύ να μην πληρώσουμε τη δόση του Δ.Ν.Τ. αλλά όχι μισθούς και συντάξεις δηλώνουν υπουργοί. Δεν με κάνουν χαρούμενη εάν δεχτώ ότι κυριολεκτούν. Ωστόσο αυτό που περιμένω να ακούσω είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα δείξει την αντοχή αυτής της κυβέρνησης στον σχεδιασμό και τη στόχευση, κι αυτό που περιμένω να δω είναι πεζές εφαρμογές ενός τέτοιου προγράμματος. Για να καταλάβουμε όλοι ότι κάτι κινείται πέρα από το μπαλάκι του πινγκ πονγκ με τους δανειστές. 

Κύματα προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Μανάδες, έγκυες, παιδιά, νεαροί άντρες. Τους γνωρίζω τα τελευταία χρόνια με το όνομά τους. Το δικό τους μακρύ ταξίδι της νύχτας μέσα στη μέρα. Τσαμάν, Χασάν, Αράμπ, Σαμάρ, Ομάρ, Γιασμί, Ζοχρά, Ντογκό, Βιτάλις, Αλασάν, πρόσωπα της προσμονής, μάτια της έκφρασης, χέρια σφιγμένα της αγωνίας, εικόνες από άλλους τόπους τραγωδίας, απώλειες εκεί, στη διαδρομή, εδώ, καταδιωγμένοι των πολέμων, νομάδες της παγκοσμιοποίησης, σπουργίτια της πείνας, Αφγανιστάν, Συρία, Σομαλία, Νιγηρία, αγωνίες για ένα πιστοποιητικό, για μια σφραγίδα, κρύο, περιφρόνηση, αδιαφορία, περιπέτειες για ένα μεροκάματο, γέλια με το τίποτα, ένα μπάνιο στο Καβούρι, Μεταξουργείο, Εξάρχεια, Σταθμός Λαρίσης, Πατήσια, Κυψέλη, ένας πληγωμένος χάρτης με τα ίχνη τους. Οι δικοί μου πρόσφυγες, οι δικοί μου ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι δικοί μου άνθρωποι, οι Έλληνες φίλοι που τους συμπαραστάθηκαν όλα αυτά τα σιδερένια χρόνια, περιμένουμε πολιτικές, περιμένουμε λύσεις ανακούφισης.

Τη Μεγάλη Δευτέρα η συνάντηση Βαρουφάκη με τη Λαγκάρντ ολοκληρώθηκε με δεσμεύσεις του υπουργού για συνεπή εξυπηρέτηση του δανείου και συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια. Βρείτε τα με τους εταίρους δηλώνουν οι Αμερικανοί με κάθε ευκαιρία. Την ίδια μέρα συνεδρίαση με οξείς τόνους για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους στη Βουλή. Ακολούθησαν 3 διαφημιστικά σποτ με τίτλο «Έλεγξέ το, διάγραψέ το» που μας άφησαν άφωνους. Αυτό προδιαγράφεται ως επιτροπή αλήθειας; Μια επιτροπή με χρονικούς τακτικισμούς και προδιαγεγραμμένα συμπεράσματα είναι άραγε σε θέση να φέρει στο φως τους αριθμούς, την αναγκαία κατανόηση, να δώσει απαντήσεις στα τόσα γιατί, να φωτίσει τις γκρίζες ζώνες; Οι γκρίζες ζώνες της πλαστής απογραφής, της εκτόξευσης του χρέους τη διετία 2007-09, των διορισμών, του ψέματος για το έλλειμμα απαιτούν αναλυτικές απαντήσεις για να βρει η ελληνική κοινωνία τον δρόμο της. Είναι ο ίδιος αυτός δρόμος για την ανάπτυξη, που περνάει από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων, από την αξιοκρατία των διευθυντικών στελεχών, από την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, από την αναδιάρθρωση των δημόσιων οργανισμών, από την κατεδάφιση του πελατειακού κράτους.

 Ωστόσο νέα θέματα ανακύπτουν καθημερινά. Συγκρούσεις στις Σκουριές μέσα στα δάση με την εμφάνιση κουκουλοφόρων, συγκρούσεις αντιεξουσιαστών και οδομαχίες στο Πολυτεχνείο, στη Βουλή αντιεξουσιαστές γράφουν «Πόλεμος στη Δημοκρατία». Κι όλα αυτά συνοδεύονται από πρωτοσέλιδες προβλέψεις που διαψεύδονται, από πληροφορίες των δελτίων ειδήσεων που είναι ανυπόστατες, από σενάρια που λανσάρονται επιτήδεια.

Μια βόλτα τη Μεγάλη Εβδομάδα στο κέντρο σε έκανε πάντως να ξεχαστείς. Η παρουσία μεγάλου αριθμού τουριστών στο κέντρο της πόλης ανανεώνει την ατμόσφαιρα και της δίνει μια αίσθηση ευεξίας. Σημειώνω όμως ότι μου λείπει εκείνη η αρμόδια υπουργός που εξηγούσε πέρσι σε όλους τους τόνους το κατόρθωμά της να φέρει τόσους τουρίστες. Μεγάλη Τετάρτη η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του EuroWorking Group αποδείχτηκε πολύ τσιγκούνική. Έδωσε έξι εργάσιμες μέρες προθεσμία για κατάθεση των προτάσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις στις 24 Απριλίου. Η νέα ημερομηνία δεν μου φάνηκε πως έχει ελπίδες να πάρει το όνομα μιας ιστορικής ημερομηνίας. Θα την ξεχάσουμε μάλλον κι αυτήν όπως τόσες άλλες για τις οποίες αγωνιούσαμε. Ούτε και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πούτιν θα μείνει νομίζω ιστορική. Λίγος μικροπανικός σε ορισμένους Ευρωπαίους, οι αναγκαίες πολιτικές δηλώσεις, αγωγοί και προοπτικές. Δεν ετέθη θέμα χρηματοδότησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τη Μεγάλη Πέμπτη δεν υπήρξε είδηση ούτε ατύχημα, την πληρώσαμε τη δόση του Δ.Ν.Τ. Ωστόσο ξέσπασε εκείνη η θύελλα Κατρούγκαλου και είδαμε πάλι τη Βουλή να σείεται. Τη Μεγάλη Παρασκευή βρήκαν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ως κατάλληλη μέρα για να δηλώσουν στους Financial Times ότι η Ευρωζώνη αντέχει σε ένα ενδεχόμενο Grexit. Μάλιστα η Φινλανδία φάνηκε να προετοιμάζεται πρακτικά, ενώ η Λαγκάρντ δήλωσε με νόημα ότι χρειάζεται δουλειά και όχι λόγια. Αντίθετα, παίζοντας τον δικό του ρόλο αισιόδοξος δηλώνει ο Βαρουφάκης για την επίτευξη συμφωνίας. Στο μεταξύ, για να μην ξεχνιόμαστε, από τις 6 εργάσιμες που έχει δώσει ως διορία το τελευταίο EuroWorking Group έχουν απομείνει 4. Θα χρειαστούν υπερωρίες, υπομονή, ελιγμοί; Η κυβέρνηση της Ελλάδας παίζει με τη φωτιά, δηλώνει ο επικεφαλής των πέντε σοφών της γερμανικής οικονομίας. Σενάρια των επιπτώσεων από ενδεχόμενο Grexit δοκιμάζει η J. P. Morgan για τους πελάτες της. Ακόμη και ανήμερα το Πάσχα οι ελληνικές εφημερίδες αντί για τις γνωστές ευχές για την Ανάσταση επέμεναν με πρωτοσέλιδα στα πάθη: Συμφωνία ή χάος, η μία, Παιχνίδια με τη φωτιά και φόβοι ατυχήματος, η άλλη. Πώς να μη συμβούν αυτά στην καταραμένη χώρα όταν από έρευνα προέκυψε ότι παράλληλα με τον Θεό πιστεύουμε στο μάτι και στους εξωγήινους κι όταν περίπου 60% δηλώνουμε μάλλον αμαρτωλοί;

Κι έτσι περάσαμε στη συζήτηση για το επόμενο κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να κριθεί η συμφωνία, που προγραμματίζεται για τις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας. Ψίθυροι για εκλογές, ψίθυροι για δημοψήφισμα, ψίθυροι για ατύχημα, ενώ τα επιτόκια των εντόκων ανεβαίνουν ιλιγγιωδώς και μου φέρνουν στη μνήμη πώς τα παρακολουθούσαμε εμβρόντητοι εκείνο τον πρώτο καιρό του Γ.Α.Π., όταν ήταν ένοικος στο Μαξίμου κι όχι όπως προχτές, επισκέπτης. Τότε ήμασταν ακόμη άμαθοι, σαν τον ασθενή που βλέπει έντρομος τον πυρετό να ανεβαίνει στο 40, τώρα δεν φαίνεται να προκαλούν ιδιαίτερο πανικό. Πανικό όμως, και μάλιστα ηθικό πανικό, προκαλούν για τους μετανάστες δεξιοί πολιτικοί και Μ.Μ.Ε. Απαιτούνται άμεσα πολιτικές και μέτρα που αφορούν και την Ευρώπη. Τι κάνει αλήθεια ο επίτροπος Αβραμόπουλος εκεί;

Αντίο στον Γκύντερ Γκρας, έναν από τους βαθύτερους και πιο δραστήριους δημόσιους διανοούμενους των τελευταίων δεκαετιών. Φίλος του Βίλυ Μπραντ, ο ίδιος ήταν η ιστορία της Γερμανίας με τα πάθη και τις ενοχές, με την υπέρβαση και τη βασανιστική οικοδόμηση της δημοκρατικής συνείδησης, με τη βασανιστική και επίμονη αναζήτηση πάντοτε του επιχειρήματος. Θυμάμαι ένα ένα τα βιβλία του στον Οδυσσέα: Ο Μπουτ, το ψάρι, Δυσοίωνα κοάσματα, Ένα ευρύ πεδίο, Ο αιώνας μου, Ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι, Ιστορίες σκοτεινού θαλάμου. Ο Γκρας, που τον είχα συναντήσει κι από κοντά στην Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης ήταν για μένα ο συγγραφέας συνομιλητής. Η Τούλα Σιετή που τον μετέφραζε, τον συναντούσε στα σεμινάρια που οργάνωνε ο εκδοτικός του οίκος κάθε χρόνο για να γνωρίσει και να συζητήσει με τους μεταφραστές του κι επέστρεφε γεμάτη εντυπώσεις. Ο Τίτος Μυλωνόπουλος ήταν ενθουσιασμένος κάθε φορά που έφτανε η ώρα να εκδοθεί ένα από τα βιβλία του, με ασπρόμαυρα χαρακτικά συνήθως του ίδιου στο εξώφυλλο, μετά από πολύμηνη αναμονή της μετάφρασης. Ήταν μια άλλη εποχή, τότε που νομίζαμε ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο με τα βιβλία. Σε κάθε περίπτωση αλλάξαμε τον εαυτό μας, είμαστε σε κάποιο βαθμό ό,τι διαβάσαμε.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για χρεοκοπία γράφουν πάλι οι Financial Times, παρόμοια και η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου του Δ.Ν.Τ. Κάηκε ως ημερομηνία-σταθμός και η 24η Απριλίου, στον ορίζοντα η 29η Απριλίου, η 11η Μαΐου, κ.λπ. κ.λπ... Ο Σόιμπλε επανήλθε στέλνοντας σκληρά μηνύματα από τη Νέα Υόρκη και υπογραμμίζοντας ειρωνικά ότι κανένας δεν έχει ιδέα για το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής πλευράς. Ο Γιουνκέρ δηλώνει ότι έχει αρχίσει να εξαντλείται η υπομονή του με την Αθήνα. Οι γερμανικές εφημερίδες επανέρχονται με σχέδια χρεοκοπίας της χώρας εντός του ευρώ. Το τέλος του δρόμου δεν είναι και το τέλος του κόσμου, δηλώνει κάποιος Έλληνας υπουργός θυμόσοφα.

Την παράσταση της ημέρας κλέβει η εικοσάχρονη Γιοζεφίνε Βιτ που πηδάει σαν αίλουρος στο έδρανο του Ντράγκι και τον ραίνει με χαρτοπόλεμο. Δηλώσεις Στίγκλιτς κατά Σόιμπλε καταγγέλλοντας την αποτυχία του ακραίου νεοφιλελεύθερου μοντέλου που εφαρμόζεται και οδηγεί στην ύφεση. Διαδήλωση των εργαζόμενων της Eldorado Gold στο κέντρο της πόλης.

«Εάν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος» δήλωσε ο Βαρουφάκης στην αμερικάνικη Huffington Post. Την ανάγκη για έντιμο συμβιβασμό επανέλαβε ο πρωθυπουργός στο Reuters. Το Ινστιτούτο Bruegel αναλύει, σε αντίθεση με το γενικό κλίμα των ημερών, γιατί δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας. Το Reuters μεταδίδει ότι η Ε.Κ.Τ. έχει εξετάσει σενάριο πληρωμής δημοσίων υπαλλήλων με IOU, ένα παράλληλο νόμισμα εντός της Ευρωζώνης. Σε ομιλία του ο Κρούγκμαν στο Μέγαρο Μουσικής την Παρασκευή το βράδυ είπε ότι το Grexit θα ισοδυναμούσε με κόλαση και παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί έναν έντιμο συμβιβασμό με την Ευρώπη, με τη διευκρίνιση να μην τον δεχτεί αν είναι παράλογος!

Ουδέν σχόλιον. Το μακρύ ταξίδι της νύχτας μέσα στη μέρα συνεχίζεται.

 

 

* Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν * Στο χάος βυθίζεται η Υεμένη * Άλλος ένας φόνος μαύρου από λευκό αστυνομικό στις Η.Π.Α. * 150 νεκροί από επίθεση Σομαλών τζιχαντιστών στο Πανεπιστήμιο Γκαρίσα της Κένυας * 400 πρόσφυγες πνίγηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης – σιωπή τάφου * Τηλεοπτικές άδειες; * Δίκη Χ.Α. * Αντίο, Μάγδα Κοτζιά * 7 Μαΐου εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία * Σε αναμονή του νόμου για την ιθαγένεια στη δεύτερη γενιά μεταναστών * Χίλαρυ Κλίντον, υποψήφια Πρόεδρος * Σκουπίδια Τρίπολης και Πύργου * Η Μαρί Λεπέν δείχνει την πόρτα στον πατέρα της

Διαβάστε εδώ το προηγούμενο πολιτικό σχόλιο

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

  ΧΡΟΝΟΣ 24 (04.2015)