ενιαία τιμή για συνταγές μαγειρικής

 

Χρήστος Χρυσόπουλος

 

Ώς τώρα αποφύγαμε να εκφραστούμε προσωπικά υπέρ της διατήρησης της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου. Οι συλλογικές κινήσεις στον χώρο του βιβλίου (Εταιρεία Συγγραφέων, σύλλογοι εκδοτών, συνάδελφοι συγγραφείς) καθώς και τα λογής κείμενα που δημοσιεύτηκαν (με ιδιαίτερα χρήσιμο το άρθρο του Σωκράτη Καμπουρόπουλου στον ΧΡΟΝΟ: http://www.chronosmag.eu/index.php/s-ppls-l-p.html) θεωρούσαμε ότι επιχειρηματολογούσαν αποτελεσματικά για κάτι εύλογο: την αναντίρρητη χρησιμότητα διατήρησης της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, καθώς και την απουσία ουσιαστικών ωφελημάτων από την κατάργησή της.

Εντούτοις, η πρόσφατη αναγγελία της κυβέρνησης ότι η Ενιαία Τιμή θα διατηρηθεί τελικώς αλλά «μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία και μόνο για την πρώτη έκδοση», τοποθετεί το ζήτημα σε ένα νέο πεδίο. Εδώ αναδεικνύεται κάτι ανάμεσα στο κωμικό και το γελοίο. Η ακατανόητη αυτή απόφαση είναι τόσο πρόχειρη, που θα μπορούσε να θεωρηθεί κωμική, αν δεν ήταν δείγμα επικίνδυνης άγνοιας (ή αδιαφορίας).

Όχι μόνο θα είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό να διαπιστώσουμε ποια βιβλία, με ποιο κριτήριο ή από ποιον θα κρίνονται ως ανήκοντα στα λογοτεχνικά, αλλά επίσης θα έχει ενδιαφέρον να ανακοινωθεί με ποια διαδικασία θα είναι δυνατόν να εφεσιβάλει κανείς την όποια απόφαση («Συγγνώμη, αλλά το βιβλίο μου είναι λογοτεχνία»). Πέραν αυτών, είναι απορίας άξιον με ποια επιχειρήματα θα εξηγήσει η κυβέρνηση το γεγονός ότι τα «μη λογοτεχνικά» βιβλία (για τους σκοπούς αυτού του σημειώματος ας θεωρήσουμε ως τέτοια: τη φιλοσοφία, τις επιστήμες, την ιστορία, τις τέχνες... κ.ά.) θεωρήθηκε ότι δεν χρήζουν της αντίστοιχης προστασίας. Φυσικά, δεν είναι απορίας άξιον γιατί μια διακυβέρνηση η οποία αδιαφορεί παντελώς για την πολιτιστική πολιτική αποθέσμισε και απαξίωσε συστηματικά τον χώρο του βιβλίου (κατάργηση Ε.ΚΕ.ΒΙ., σχολικών βιβλιοθηκών, θέσεων βιβλιοθηκονόμων... κ.λπ.).

Η μόνη υπόθεση που μπορεί να κάνει κανείς για την παράδοξη αυτή απόφαση προστασίας αποκλειστικώς των «λογοτεχνικών βιβλίων» είναι ότι στην κυβέρνηση «ακούσανε» ότι κάποιοι συγγραφείς και εκδότες «κάνουν θόρυβο», οπότε είπαν: «Εντάξει ας εξαιρέσουμε τα βιβλία τους». Και πίστεψαν ότι έτσι λύθηκε το ζήτημα. Αν έκαναν περισσότερο θόρυβο οι τηλεοπτικοί μάγειρες, είναι μάλλον σίγουρο ότι από την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου θα είχαν εξαιρεθεί οι συνταγές μαγειρικής.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για γευσιγνώστες.

files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

 

 

  ΧΡΟΝΟΣ 11 (03.2014)