Σημασία έχει ότι ακολούθησε ένα τραγικό δεκαήμερο, με την Κύπρο να βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στον γκρεμό και να βουλιάζει ολοένα και πιο βαθιά σε έναν κατήφορο δίχως τέλος. Η αγωνία έληξε με την απόφαση του Eurogroup το βράδυ της 24ης Μαρτίου, η οποία ουσιαστικά αφορούσε την ελεγχόμενη πτώχευση της Λαϊκής με τον διαχωρισμό καταθέσεων και δανείων σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, και με ένα γερό κούρεμα στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου. Το δάνειο του E.L.A. παραμένει να κρέμεται αόριστα και εκβιαστικά πάνω από τη νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη σύζευξη της Τράπεζας Κύπρου με την «καλή» Λαϊκή.

Η σχετική συμφωνία έγινε για να μπορέσει η Δημοκρατία να εξασφαλίσει το δάνειο των 10 δισ. ευρώ που χρειάζεται άμεσα. Οι όροι αποπληρωμής του δανείου, δηλαδή το γνωστό μνημόνιο, αναμένεται να γνωστοποιηθούν τις επόμενες μέρες με σκληρές διατάξεις.

Μπορεί άραγε μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Κύπρος να ορθοποδήσει; Δεν είμαι σίγουρη. Αλλά αν γίνει, θα οφείλεται σε μια μειοψηφία. Επειδή στο σύστημα που καλλιεργήσαμε εδώ και δεκαετίες είναι πιο πιθανόν να είσαι ανεύθυνος παρά υπεύθυνος, να είσαι τεμπέλης παρά εργατικός, να είσαι γκρινιάρης παρά δημιουργικός. Η Κύπρος χρειάζεται αυτή τη στιγμή να στηριχτεί στις πλάτες των ανθρώπων της που κατέχουν τα μειοψηφικά χαρακτηριστικά.

Η διάκριση μάλιστα θα γίνεται ολοένα και πιο ορατή όσο θα βαθαίνει η κρίση. Οι υπεύθυνοι πολιτικοί θα ξεχωρίζουν όπως η μύγα μες στο γάλα από τη μεγάλη πλειοψηφία των ανεύθυνων λαϊκιστών που θα δουν την κρίση σαν μια ευκαιρία για την προσωπική τους καταξίωση. Οι υπεύθυνοι αρθρογράφοι και δημοσιογράφοι θα ξεχωρίζουν επειδή θα θέτουν τις δύσκολες ερωτήσεις και θα γράφουν τις «περίπλοκες» αλήθειες που ίσως να μην είναι εκείνες τις οποίες θα θέλουν να διαβάσουν οι περισσότεροι. Οι υπεύθυνοι επιχειρηματίες θα διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους με τεράστιο κόστος για να δημιουργήσουν και πάλι, αντί να τρέξουν να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό. Οι υπεύθυνοι πολίτες θα ενημερωθούν και θα έχουν ξεκάθαρη αντίληψη των ρεαλιστικών τους επιλογών, προτού οδηγηθούν στους δρόμους. 

Η μειοψηφία θα φέρει την ανοικοδόμηση της Κύπρου. Η πλειοψηφία είναι καταδικασμένη να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο, δηλαδή εκείνον του λαϊκισμού, του εύκολου συνθήματος, της αναζήτησης του ανέφικτου και της προσωπικής σωτηρίας και προβολής. Στο κάτω κάτω ίσως η νέα Κύπρος να προκύψει και καλύτερη. Ίσως σε πέντε-έξι χρόνια η Κύπρος όχι μόνο να φαίνεται ευημερούσα αλλά και να ευημερεί στο βάθος της, και εκτός από τον επιφανειακό πλούτο να έχει και πλούτο στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στις τέχνες, στην κουλτούρα της ως λαός.

 files/chronosmag/themes/theme_one/faviconXronos.png

ΧΡΟΝΟΣ, τεύχος ΜΗΔΕΝ, σελ. 23 < προηγ. σελίδα     |     επόμ. άρθρο >